Judecător acuzat că a împărţit "dreptatea" pentru firma familiei

Judecător acuzat că a împărţit "dreptatea" pentru firma familiei

Un magistrat clujean este cercetat de CSM după ce a încercat să evite executarea silită a firmei soţiei şi socrului său.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a demarat o anchetă împotriva judecătorului Gabriel Năsui, de la Curtea de Apel Cluj, acuzat că a judecat un dosar în care una dintre părţi este o firmă care îi are ca şi asociaţi pe soţia şi socrul său. Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Cluj sub numărul 313/33/2011 şi are ca obiect judecarea unei contestaţii în anulare înaintată de SC Bodgi SRL Maramureş contra ATE Bank România SRL şi a executorului judecătoresc Marius Morari.

Firma socrului şi soţiei judecătorului Năsui a fost condamnată să achite băncii suma de 935.490 de lei, pentru că nu a onorat, la termen, un bilet la ordin. Împotriva deciziei irevocabile şi pentru a evita executarea silită, Bogdi SRL a depus o contestaţie în anulare, care ar fi fost admisă dacă CSM nu ar fi anunţat declanşarea unei anchete disciplinare.

Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Cluj, la Secţia comercială şi de contencios-administrativ în cursul lunii martie 2011, dosarul având primul termen la data de 9 septembrie 2011. Numai că, la data de 1 aprilie 2011, în urma unei cereri de preschimbare a termenului, judecată de nimeni altul decât Gabriel Năsui, magistratul a admis cererea şi a fixat termen de judecată data de 6 mai 2011.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 4 mai 2011, judecătorul Năsui s-a abţinut de la judecarea cauzei, deşi ar fi avut obligaţia să o facă înainte de momentul în care s-a pronunţat cu privire la schimbarea termenului de judecată.

"Ştiu că am greşit"

Pe 6 mai 2011, dosarul a fost repartizat unei alte judecătoare, Simona Al Hajjar, care a amânat judecarea lui pentru comunicarea unor documente din dosar celorlalte părţi, respectiv ATE Bank şi executorul judecătoresc Marius Morari. Ulterior s-a petrecut un lucru care contravine în mod evident Codului de procedură civilă. Deşi articolul 260 prevede că amânarea pronunţării soluţiei se face doar o singură dată şi doar pentru o perioadă maximă de şapte zile, judecătoarea Simona Al Jajjar a amânat de trei ori pronunţarea doar pentru ca SC Bogdi SRL să depună concluzii scrise.

Sentinţa în dosarul familiei judecătorului Năsui a fost pronunţată abia în data de 9 iunie 2011, printr-o soluţie de respingere a cererii de contestaţie în anulare făcută de Bogdi SRL. Decizia a venit abia după ce, în 8 iunie 2011, CSM a hotărât verificarea dosarului pentru ne res pectarea Statutului magistraţilor. Judecătorul Gabriel Năsui a recunoscut că a greşit în momentul în care a judecat cererea de schimbare a termenului depus de firma familiei sale. "Nu am intrat pe fondul chestiunii şi nici nu am intrat pe probe. Am decis doar schimbarea termenului. Consider că am greşit. Acum aştept verificările şi vom vedea", a spus judecătorul Năsui.

RECIDIVĂ

Gabriel Năsui nu este la prima abatere. El pare să se fi specializat în preschimbarea termenelor de judecată şi pronunţarea de sentinţe favorabile

La Secţia contencios-administrativ şi comercial de la Curtea de Apel Cluj există grave probleme disciplinare ale unor judecători, între care şi Gabriel Năsui, care pare specializat în preschimbarea cu rapiditate a unor termene de judecată şi pronunţarea ulterior a unor decizii favorabile.

Legături de familie

Un astfel de dosar este cel în care se judecă Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj (RADP) şi societatea GPI Turism SRL din Zalău. Firma particulară a câştigat un prim proces împotriva RADP, dar la apel s-a izbit de imensul păien jeniş care există la Secţia Comercială a Curţii de Apel.

Deşi RADP Cluj are pe statul de plată doi jurişti, directorul acestei instituţii a decis să apeleze la serviciile avocatului Victor Rusa, care este concubinul avocatului Anca Lucia Idriceanu, sora judecătoarei Claudia Idriceanu, cunoscută pentru faptul că a "trântit" legea pensiilor militare. Magistratul a fost cercetat disciplinar de CSM, pentru că a dat o soluţie favorabilă unor militari clujeni, de pe urma căreia ar fi putut beneficia soţul acesteia care este pensionar militar. Naşa de cununie a judecătoarei Claudia Idriceanu este judecătoarea Mihaela Sărăcuţ, ambele de la Secţia de contencios Administrativ şi comercial de la Curtea de Apel Cluj.

Record de viteză

În dosarul dintre GPI Turism şi RADP, judecătorul Gabriel Năsui, secondat de şefa secţiei, Delia Marusciac, a stabilit un nou record cu privire la viteza de lucru justiţiei. În data de 9 aprilie 2011, la ora nouă dimineaţa, RADP, prin avocatul Victor Rusa, a depus la registratura Curţii de Apel Cluj, o cerere pentru preschimbarea termenului de judecată.

Două ore mai târziu, la ora 11.00, cererea era deja admisă şi motivată, termenul de judecată impus fiind de 11 aprilie 2011. Ulterior, la data fixată, dosarul a fost judecat de Năsui, secondat de magistratul Mihaela Sărăcuţ. Cei doi au decis, irevocabil, că cererea de suspendare provizorie a executării silite depuse de RADP este întemeiată, fiind dispusă în acest sens suspendarea sentinţei Tribunalului Comercial Cluj pusă în executare. În 26 mai 2011, Înalta Curte de Casa ţie şi Justiţie a decis reluarea executării silite, dar după doar două zile, Curtea de Apel Cluj, a emis o altă decizie de blocare a executării, emisă de alţi judecători.

Achitat pentru mărturie mincinoasă

Apropierea avocatului Victor Rusa de anumiţi magistraţi din cadrul Curţii de Apel s-a văzut şi în momentul în care acesta a fost achitat, într-un proces care a durat 20 de zile, de sub acuzaţia de mărturie mincinoasă. Avocatul Victor Rusa a fost trimis în judecată de către DIICOT Cluj întrun dosar al mafiei “gulerelor albe", unde mai mulţi oameni de afaceri din Cluj Napoca sunt acuzaţi că au manipulat bursa.

Victor Rusa a negat că ar avea "trecere" pe lângă magistraţii clu jeni datorită faptului că ar fi concubinul surorii judecătoarei Claudia Idriceanu. De altfel, deşi tot palatul de justiţie cunoaşte legătura dintre cei doi, avocatul Rusa a negat chiar faptul că ar fi concubinul avocatei Anca Lucia Idriceanu. "Nu am nicio legătură sentimentală cu sora judecătoarei Idriceanu. Nu este nimic adevărat din toată această poveste." VICTOR RUSA, avocat

LIPSĂ DE PRECAUŢIE

Judecătorul Gabriel Năsui folosea faxul Tribunalului Cluj în interesul socrului

Într-un armaghedon trimis la mai multe persoane cu putere de decizie din justiţia română este dezvăluit faptul că judecătorul Gabriel Năsui a folosit faxul Tribunalului Cluj, pentru a trimite documente (facsimil) în dosarul în care familia lui se judeca cu sucursala bancară ATE Bank.

Între dezvăluirile făcute, cel mai probabil de nişte magistraţi clujeni colegi cu judecătorul Năsui, care ştiau de multă vreme cu ce ocupă acesta, se arată că între firma Bogdi SRL, deţinută de soţia şi socrul său, şi societăţile cu care se judecă au existat 140 de litigii comerciale.

"Fiind trimise de la biroul lui Năsui, este evident că au fost concepute şi redactate de către acesta. Cine le-a semnat? Socrul lui Năsui, care apare în acte? Socrul său avea atunci domiciliul efectiv în Baia Mare. Dacă el semna actele redactate de Năsui ar fi însemnat să se deplaseze în Cluj de fiecare dacă când acesta scria actul, după care Năsui să-l trimită la dosar de pe faxul tribunalului Cluj. Este foarte plauzibil faptul că Năsui însuşi avea ştampila firmei şi imita semnătura socrului său, fapt ce contravine statului magistraţilor, care le interzice acestora să deruleze, direct sau prin interpuşi, activităţi de comerciale", se arată în armaghedon.