Evenimentul Zilei > Justitie > Judecătoarea specializată in spălarea de bani aplică schemele infracționale pe propriile conturi?
Judecătoarea specializată in spălarea de bani aplică schemele infracționale pe propriile conturi?

Judecătoarea specializată in spălarea de bani aplică schemele infracționale pe propriile conturi?

Judecătoarea Camelia Bogdan, care se prezenta drept specialistă în „incriminare, prevenirea și combaterea faptelor de spălare de bani”, ar putea aplica o schemă infracțională în ceea ce privește propriile sale conturi bancare?

În urmă cu aproximativ două luni, Grupul de Investigații Politice, condus de Mugur Ciuvică, dezvăluia că ANAF a anunțat că judecătoarea Camelia Bogdan va fi supusă analizei de risc, pentru a verifica diferențele dintre veniturile acesteia și sumele existente în conturi. La scurt timp după anunțul ANAF, din conturile Cameliei Bogdan au dispărut 200.000 de euro.

„În 30 mai 2020, judecătoarea suspendată Camelia Bogdan a depus o nouă declarație de avere. Față de anul trecut, din averea Cameliei Bogdan au dispărut sume uriașe de bani, inclusiv depozitul de 200.000 Euro care apare în declarațiile de avere ale acesteia din 2018 și 2019.

Banii au dispărut fără justificare, fără achiziția unor imobile valoroase, împrumuturi, plasamente sau investiții. Fiind suspendată din funcție, Camelia Bogdan nu a primit salariu anul trecut. A beneficiat însă de sume consistente din alte surse, de exemplu o bursă de 25.000 dolari din partea Fundației Rațiu condusă de dezvoltatorul imobiliar Nicolae Rațiu.

În 7 aprilie 2020, ANAF anunța că va verifica diferența dintre averea Cameliei Bogdan și veniturile declarate de aceasta pentru a stabili dacă judecătoarea suspendată „prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, cuantumul acestuia și perioada fiscală”.

Anunțul ANAF venea în urma sesizării GIP referitoare la faptul că judecătoarea a creat, în primele luni ale anului 2018, un depozit bancar de 200.000 Euro. Depozitul se regăsește în declarațiile de avere ale Cameliei Bogdan din iunie 2018 și din iunie 2019. Activele financiare și veniturile Cameliei Bogdan anterioare constituirii depozitului nu justificau în niciun fel cei 200.000 Euro”, arată Grupul de Investigații Politice, într-o postare semnată de Mugur Ciuvică pe Facebook.

Declarațiile de avere din 2020, 2019 și 2018 ale Cameliei Bogdan, precum și Adresa ANAF din aprilie 2020, pot fi citite aici: https://grupul.ro/sume-uriase-de-bani-disparute-din-declaratiile-de-avere-ale-cameliei-bogdan/