Judecătoarea din Brăila a fost suspendată. Verdictul în cazul unui agresor sexual a costat-o scump

Cel mai mare dosar legat de fraude cu fonduri europene

Judecătoarea din Brăila care a schimbat arestul preventiv cu arest la domiciliu, în cazul unui suspect de viol asupra unei minore, a fost suspendată de CSM.

Judecătoarea din Brăila a fost suspendată. Magistratul care a dispus plasarea în arest la domiciliu a unui suspect acuzat de viol asupra unei minore a fost suspendată. CSM a luat această măsură în cazul judecătoarei din Brăila care a schimbat arestul prevenit cu arest la domiciliu. Judecătoarea a motivate decizia spunând că faptele inculpatului nu sunt atât de grave. Aceasta deoarece nu au generat proteste publice de amploare și nici în presă.

În aceste condiții, secția pentru Judecători a Consiliului Superior a decis suspendarea temporară din funcție a judecătoarei Cristina Coarnă.

Judecătoarea din Brăila a fost suspendată

Suspendarea va rămâne în vigoare până când se va încheia cercetarea disciplinară inițiată de Inspecţia Judiciară.

„Admite sesizarea din oficiu. În temeiul dispoziţiilor art. 52 alin. (1) teza a-II-a din Legea nr. 317/2004 republicată, din oficiu, dispune suspendarea din funcţie a doamnei Cristina Coarnă, judecător în cadrul Judecătoriei Brăila până la finalizarea procedurii disciplinare ce face obiectul lucrarii Inspecţiei Judiciare nr. 21-568”, se arată în decizia adoptată de CSM.

Scandalul provocat de judecătoarea din Brăila

Judecătoarea Cristina Coarnă a dispus înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu în cazul unui suspect de viol asupra unei minore. Chiar dacă fata a fost sechestrate timp de 8 luni, judecătoarea a afirmat că faptele inculpatului, deși reprobabile, nu sunt foarte grave. Aceasta deoarece nu au provocat proteste în stradă sau în presă.

„Faptele inculpatului, deși reprobabile, nu sunt de o așa gravitate, încât să fi generat o rumoare socială de amploare, o reacție a societății din care să rezulte că oamenii consideră faptele sale ca punându-le în pericol viața. Față de acest aspect, instanța de fond a considerat că în cauză se impune o măsură preventivă, dar în niciun caz cea mai grea, deoarece în cazul infracțiunilor de genocid, atentat terorist, omor calificat, crime împotriva umanității, nu ar mai exista temei de luare a vreunei măsuri preventive, uciderea celor vinovați rămânând singura sancțiune, dar nereglementată de lege”, și-a motivat judecătoarea decizia.

Motivarea sa a stârnit reacții pe scena publică, decizia fiind întâmpinată cu numeroase proteste. Acest lucru a atras atenția Inspecției Judiciare.