Judecată pentru înaltă trădare, după un transfer de 50 de dolari

Judecată pentru înaltă trădare, după un transfer de 50 de dolari

Ksenia Karelina, o femeie de 33 de ani, fostă balerină, cu dublă cetățenie, rusă și americană, este judecată, începând de joi, la Ekaterinburg, Tribunalul Regional Sverdlovsk, în Rusia, sub acuzația de înaltă trădare. Ea a fost arestată la sfârșitul lunii februarie, în timp ce își vizita rudele, pentru „o faptă comisă” în februarie 2022.

Karelina riscă 20 de ani de închisoare, pentru înaltă trădare

Femeia cu dublă cetățenie ar fi transferat în februarie 2022, în primele zile ale invaziei ruse, echivalentul a aproximativ 50 de dolari către o organizație care susține Ucraina.

În rechizitoriul întocmit de procurorii se menționează că fondurile acestei organizații ar fi fost folosite "pentru achiziționarea de mijloace de medicină tactică, echipamente, arme şi muniție pentru forțele ucrainene".

Ksenia Karelina care s-a stabilit în California, SUA ar fi venit în primul trimestru al acestui an, în Rusia, la Ekaterinburg, pentru a-și vizita rudele rămase în această țară. Cu această ocazie ea a fost arestată de FSB, (Serviciul federal de securitate) și plasată în arest preventiv .

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă va fi găsită vinovată pentru acuzația de înaltă trădare, ea riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

„Tribunalul Regional Sverdlovsk va continua să examineze pe 7 august cazul cetățeanului rus și american Ksenia Karelina, care a fost arestată sub acuzația de înaltă trădare”se arată în dosarul electronic al instanței, conform agenției ruse de știri TASS.

„Ședința de judecată este fixată pentru 7 august”, se arată în dosar.

Procesul are loc cu ușile închise

Pe 20 iunie a avut loc prima audiere pe fondul cauzei, a Kseniei Karelina. Procesul a avut loc cu ușile închise. Avocatul și inculpatul au refuzat să comenteze.

Anterior, Centrul pentru Relații Publice al FSB al Rusiei a declarat pentru agenția rusă de știri TASS că un locuitor de 33 de ani din Los Angeles, care are cetățenie rusă și americană, a fost arestat la Ekaterinburg într-un caz de înaltă trădare sub forma strângerii de fonduri pentru Forțele armate ale Ucrainei.

Ksenia Karelina

Ksenia Karelina. Foto: Facebook

Pe 18 aprilie Tribunalul Regional Sverdlovsk ( Ekaterinburg este capitala regiunii Sverdlovsk) a respins apelul apărării Kseniei Karelina, care a fost arestată sub acuzația de înaltă trădare.

„Tribunalul Regional Sverdlovsk a examinat în ședință cu închisoare apelul apărării lui Ksenia Karelina împotriva deciziei Tribunalului Districtual Verkh-Isetsky din Ekaterinburg din 2 aprilie 2024. <...> După ce au auzit opiniile părților și argumentele din apel, instanța de apel a menținut decizia Tribunalului Districtual Verkh-Isetsky din Ekaterinburg fără modificări”, se arată în comunicatul instanței.

Mai mulți cetățeni americani au fost întemnițați în Rusia de la începutul războiului din Ucraina.

Între aceștia, se numără jurnalistul publicației The Wall Street Journal, Evan Gershkovich, care de asemenea, este acuzat de spionaj.