Jucăria care pune stăpânire pe România, după ce a cucerit tot mapamondul

Jucăria care pune stăpânire pe România, după ce a cucerit tot mapamondul

Dispozitivul „spinner”, cu un rulment în mijloc, se vinde deja în zeci de mii de exemplare și în țara noastră, deși a apărut pe piețele din străinătate la începutul acestui an

Într-o lună și jumătate – de la jumătatea lunii aprilie încoace – o nouă manie a pus stăpânire pe România: Spinnerele! Micuța jucărie e deja o prezență obișnuită în ghiozdanul sau buzunarul elevilor din București și mania începe să se întindă în toată țara. Doi retaileri români care vând acest produs, contactați de noi, estimează la 100.000 de astfel de jucării aruncate pe piața bucureșteană. Și asta în condițiile în care unul a început publicitatea online pe 16 aprilie, iar celălalt pe 19 ! În marea lor majoritate sunt fabricate în China, dar deja a apărut și un producător român.

Ce e spinnerul?

Spinnerul este o jucărioară care are în mijloc un rulment și câteva aripi, fiecare având în capăt fie o bilă de rulment, fie leduri colorate. Costă între 10 și 250 de lei, în funcție de materialul din care e confecționat, rășini, plastic sau chiar aluminiu sau titanium. De câteva săptămâni le găsești în București la fiecare colț de stradă, la buticurile de cartier, dar și în malluri, în magazinele de jucării, în librăriile cele mai simandicoase. La ultimul târg de producători de la Romexpo, spinnerele au avut standul lor, printre jocurile de logică sau de îndemânare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși pare o modă deja bine așezată, micuța jucărie este un produs nou lansat pe piață.

Pe Wikipedia este descrisă explozia interesului pentru micuța jucărie prin graficul milioanelor de căutări pe Internet, saltul fiind între 19 ianuarie 2017 și 25 martie.

Apărut ca un „medicament” pentru copiii care suferă de ADHD sau orice altă tulburare de concentrare, jucăria a depășit imediat pragul spre copiii care nu au absolut nicio problemă.

În 23 decembrie 2016, Forbes o considera deja printre „office toys” care vor avea succes în anul următor, un must have pentru cei care vor să fie „în tendințe”. S-a dovedit că Forbes a avut dreptate, spinnerul detronând la vânzări kendama, jucăria anului trecut.

Isteria mondială

Pe 4 mai, „fidjet spinner” ocupa primele 20 de poziții la vanzarile pe Amazon.com, la categoria jucării, detronând kendama. Între timp, însă, părerile psihologilor privind efectele acestui produs sunt împărțite. Ajută la eliminarea stresului sau nu? E un sprijin pentru a crește puterea de concentrare a copiilor sau, dimpotrivă, distrage? Internetul e plin de păreri contradictorii , În mai multe școli din SUA și Franța, jucăria a fost interzisă la cursuri, iar în altele, copiii o pot folosi doar după acordul părinților, exprimat expres.

Un patent la liber

Senzațional la acest produs de succes este faptul că nu e legat de niciun patent! Cine-l produce se pare că încasează întregul profit.

Jucăria a fost inventată la începutul anilor 1990 de o femeie din Florida, Catherine Hettinger. Ea ar fi perfecționat un banal titirez pentru a-și ține copilul ocupat într-o perioadă în care, din cauza unei boli autoimune, nu-și putea folosi toți mușchii la capacitatea normală.

A înregistrat patentul pe 28 mai 1993, dar, în 2005, nu i-a mai văzut utilitatea și a renunțat să mai achite 400 de dolari! Neachitat, patentul a expirat în 2014. Doi ani mai târziu, jucăria a devenit un succes mondial. Din interviurile acordate de inginerul chimist Catherine Hettinger reiese că, de-a lungul timpului, a propus jucăria mai multor firme, dar nimeni nu a fost interesat de cumpărarea patentului.

Acum, a declarat pentru The Guardian că se bucură de succesul produsului și că nu are pretenții financiare. Totuși, Bloomberg susține că mai mulți avocați dezbat problema patentului jucărioarei.