Jonglerie academică pe ruta Sicilia - Galați. Italienii învață medicină în română, ca să capete diplome de doctori

Jonglerie academică pe ruta Sicilia - Galați. Italienii învață medicină în română, ca să capete diplome de doctori

Un fost deputat PSD și un fost senator italian comunist au pus la cale un acord prin care Universitatea din Galați va pregăti, contra cost, viitori medici italieni.

Cea mai originala filiala a unui centru universitar din România este cea a Facultaii de Medicina de la Universitatea „Dunarea de Jos” din Galai. Instituția va pregăti din anul universitar 2016-2017 studenții italieni în limba română. Cursurile le vor susine în Italia, dar practica pe cadavre (n.r. - în Italia e interzisa) o vor desfaura la Spitalului Judeean Galai. La finalul anilor de medicină în limba română, absolvenții italieni vor profesa ca doctori în țara lor deși studiile leau făcut într-o limbă străină.

Proiectul a fost deja pus în practica. În acest an, universitatea din Italia ofera 100 de locuri într-o clasa pregatitoare de limba româna. „Este vorba de un curs intensiv de limba româna pentru italieni, după care urmează, la anul, un concurs de admitere și fără atestatul de limbă română nu poți să participi la admitere”, explica decanul Aurel Nechita.

Avantajul taxelor mici

Pentru cursul de limba româna italienii vor achita lunar 220 de euro, iar la examenul pentru ob- inerea atestatului trebuie sa obina cel puin nota sapte. „Biruri” pentru Medicină vor fi însă de minimum 4.000 de euro. Leciile de româna sunt necesare pentru a le permite, la anul, tinerilor italieni sa intre la Medicina, testul de admitere fiind susinut în acest idiom.

Cursurile vor fi susținute de profesori români care se vor deplasa în Italia, dar vor susține prelegeri și pe internet, din Galați.

Jongleria academica este posibila în baza unui acord între centrul universitar din SE arii i Universitatea Kore din provincia italiana Enna. În cadrul acestei înelegeri, Universitatea „Dunarea de Jos” va avea o filiala în Sicilia. Daca pâna acum, filialele universitare din strainatate se adresau doar comunitaii româneti, acum centrul din Enna se adreseaza tinerilor italieni.

Șmecherie academică

Prin acest acord academic, cele doua universitai jongleaza cu regulile obinând fiecare câte un avantaj:

> Universitatea „Dunărea de Jos” va încasa anual taxe de minimum 100.000 de euro fara a suporta cheltuielile.

> Universitatea Kore ofera locuri la Medicina, deși nu are aprobări pentru această specializare, însa aceste studii sunt oferite de universitatea galaeana, ale carei diplome sunt valabile în toata Europa. Astfel, sicilienii nici nu mai au nevoie aprobari.

Asociere cu un senator al Partidului Comunist

Mirello Crisafulli (foto) este cel care va coordona Facultatea de Medicină din provincia siciliană Enna prin intermediul unei fundații. Crisafulli este un fost senator în parlamentul de la Roma din partea Partidului Comunist din Italia. „Vom oferi două cursuri de licență, cel de Medicină și Chirurgie și cel de Profesii Sanitare. Spațiile au fost puse la dispoziție de spitalul din Enna”, a consemnat gazetaromânească.com. Taxele vor fi între nouă și zece mii de euro pentru Medicină, și între patru și cinci mii pentru profesiile sanitare: „Este un preț mai mare față de universitățile italiene, însă comparația trebuie făcută cu cele străine, având în vedere și cheltuielile necesare pentru a studia în străinătate. Această facultate ia ființă tocmai pentru a evita ca tinerii să plece din Sicilia”, a mai explicat Crisafulli.

Urmașii lui Traian vor să fie studenți de Galați

Partenerul politicianului comunist din Italia nu este nici el un personaj ferit de scandaluri politice și academice.

Decanul galaean Aurel Nechita este un fost deputat din partea PSD. Acesta și-a pierdut mandatul de parlamentar, în 2013, tocmai din cauza incompatibilitaii între funciile de deputat i cea de decan al unei facultai de stat.

Mai mult, în urma cu un deceniu, Nechita a forat deschiderea Facultaii de Medicina de la Galai, deși specializarea nu era avizată în totalitate de Ministerul Educației. Fostul parlamentar PSD nu a dorit sa explice cum a ajuns sa-l cunoasca pe senatorul comunist din Italia i care sunt relaiile cu acesta.

A precizat, în schimb, ca acordul este un prilej bun pentru Facultatea de Medicina din Galai. „A început sa scada numarul studenilor straini care vin în România, pentru ca nici taxele nu sunt mici, le-am egalizat aproape cu cele din Occident si atunci, daca nu vine Mahomed la munte, se mai duce si muntele la Mahomed”, a declarat Nechita. Dei proiectul a fost lansat din aceasta vara, iar universitatea din Sicilia anunță că deja s-au ocupat cele 100 de locuri de la cursul pregătitor de limba română, jongleria ar putea fi interzisa de Guvernul de la Roma.

Ministerul Educației poate anula acordul

Asociaia Italiana a Tinerilor Medici (SIGM) a scris Ministerului italian al Educaiei i Sanataii, cerând blocarea cursurilor de la Enna pentru „ocolirea obstacolelor accesului programat la învățământul universitar. i rectorul Giacomo Pignataro, de la Universitatea din Catania, i-a aratat dezacordul faa de acest dribling al legislaiei.

"Dacă nu vine Mahomed la munte, se mai duce și muntele la Mahomed”. AUREL NECHITA, decan al Facultății de Medicină din Galați

Ne puteți urmări și pe Google News