Johnson & Johnson, despăgubiri de milioane de dolari unei femei. Ce produs i-a declanșat boala

Johnson & Johnson. Sursa foto: https://www.axios.com/

Johnson & Johnson a pierdut procesul cu o femeie care s-a îmbolnăvit din cauza unui produs al companiei, iar cum trebuie s-o despăgubească cu o sumă uriașă.

Compania s-a confruntat cu nenumărate procese în ultimii ani. Acest produs conține azbest, un cancerigen cunoscut, despre care Johnson & Johnson a spus că s-a dovedit în timp că este falsă acuzația.

Johnson & Johnson, despăgubiri de milioane de dolari unei femei

Compania trebuie să plătească 260 de milioane de dolari unei femei din Oregon care a declarat că a suferit de mezoteliom, un cancer mortal legat de expunerea la azbest, în urma inhalării pudrei de talc a companiei, potrivit constatărilor unui juriu din Oregon.

Verdictul de la Tribunalul Districtul 4 din Portland vine în timp ce compania continuă să urmărească o soluţionare propusă, de 6,48 miliarde de dolari, pentru majoritatea proceselor legate de talc deschise împotriva sa, printr-un faliment pregătit.

Suma stabilită de juriu include daune compensatorii de 60 de milioane de dolari şi daune punitive 200 de milioane de dolari, despăgubirile fiind atât pentru reclamantă, cât şi pentru soţul ei.

Johnson & Johnson, despăgubiri de milioane de dolari unei femei. Sursa foto: Facebook

J&J spune că acest verdict este ireconciliabil  și va face recurs

Erik Haas, vicepreşedintele mondial pentru litigii al J&J, a declarat că verdictul „este ireconciliabil cu deceniile de evaluări ştiinţifice independente care confirmă că talcul este sigur, nu conţine azbest şi nu provoacă cancer”. El a spus că J&J va face apel şi a fost încrezător că va anula verdictul.

Reclamanta din dosar, Kyung Lee, a fost diagnosticată anul trecut cu mezoteliom la vârsta de 48 de ani. Lee a susţinut că a inhalat talc contaminat cu azbest timp de peste 30 de ani, începând de când mama ei l-a folosit pe ea când era copil şi mai târziu când l-a folosit ea însăşi, ca deodorant.

J&J susţine că produsele sale cu talc nu conţin azbest şi nu provoacă cancer şi că decenii de studii ştiinţifice susţin siguranţa acestora.

Un avocat al J&J a spus în cadrul procesului că boala lui Lee a fost probabil cauzată de expunerea la azbest folosit la o fabrică din apropierea locului în care a crescut.

Johnson & Johnson are peste 61.000 de reclamanţi în legătură cu pudra de talc

J&J se confruntă cu procese din partea a peste 61.000 de reclamanţi în legătură cu pudra de talc. Marea majoritate a acestora sunt femei cu cancer ovarian, doar o mică minoritate implicând persoane cu mezoteliom. Compania a rezolvat majoritatea cazurilor legate de mezoteliom.

J&J are nevoie de sprijinul a 75% dintre reclamanţii rămaşi pentru a obţine aprobarea pentru o soluţionare prin faliment care ar pune capăt litigiului, închiderea cazurilor viitoare şi împiedicând oamenii să renunţe la acord.

Instanţele au respins două eforturi anterioare ale companiei de a soluţiona cazurile legate de talc prin faliment. J&J a spus că are încredere că sprijinul reclamanţilor va permite celei mai recente încercări să aibă succes.

Compania a câştigat un caz legat de cancer ovarian

Un grup de reclamanţi care s-au opus înţelegerii din 22 mai au intentat o acţiune colectivă cu scopul de a o opri, numind-o ”un abuz fraudulos” al sistemului de faliment.

Procesele în cazurile de talc au avut un bilanţ mixt, cu câştiguri majore ale reclamanţilor, inclusiv un verdict de 2,1 miliarde de dolari în 2021, acordat unor 22 de femei cu cancer ovarian. În aprilie, J&J a câştigat un caz legat de cancer ovarian şi a primit un verdict de 45 de milioane de dolari într-un caz de mezoteliom.

Johnson & Johnson, considerat cel mai mare producător de produse de îngrijire a sănătății din lume, a început să-și întrerupă producția de pudră pentru copii în 2020, informează newschannel5.com.