"Joe instalatorul" nu e instalator şi nici Joe

"Joe instalatorul" nu e instalator şi nici Joe

Noua vedetă a campaniei electorale din SUA a intrat în atenţia presei, care a dezvăluit că nu are licenţă şi că îl cheamă Samuel.

Imediat după ce democratul Barack Obama şi republicanul John McCain l-au transformat în cel mai faimos instalator din America, s-a aflat că Joe Wurzelbacher nu este, de fapt, un instalator licenţiat. Iar prenumele său adevărat este Sam, potrivit Reuters.

În dimineaţa de după ultima dezbatere a celor doi candidaţi la preşedinţie, Samuel „Joe“ Wurzelbacher, din Holland, Ohio, s-a trezit în mijlocul unei frenezii mediatice, cu casa înconjurată de armate de reporteri şi telefonul sunând continuu. Tot joi dimineaţă, Asociaţia Instalatorilor, Cazangiilor şi Mecanicilor de Reparaţii (APSSM) a comunicat că Wurzelbacher nu este un membru licenţiat al breslei lor.

„Aceasta înseamnă că el nu a urmat cursul de pregătire necesar pentru a susţine examenul de licenţă“, a precizat Tony Herrera, din partea filialei APSSM din Toledo, Ohio. „E păcat că omul a ajuns într-o astfel de situaţie, în care pare că a pus într-o poziţie proastă atât persoana sa, cât şi industria de profil“, a adăugat el. Fără licenţă, Wurzelbacher nu poate lucra singur ca instalator în Toledo, dar poate lucra pentru o firmă licenţiată sau în zonele în care licenţa nu este obligatorie, a mai spus Herrera.   Nu spune cui îi va da votul

Ne puteți urmări și pe Google News

Wurzelbacher, în vârstă de 34 de ani, pare să fi devenit mascota republicanilor, dar el a ales să nu le întoarcă favoarea spunând că va vota pentru McCain. Bărbatul a anunţat că votul său reprezintă o decizie personală, care va fi cunoscută doar de el şi de „butonul din cabina de vot“. „Vreau ca americanii să voteze pentru oricine doresc ei“, dar să facă asta „la modul informat“, a spus Wurzelbacher. El a adăugat că neaşteptata atenţie care i se acordă nu s-a transformat încă întrun succes. „Sper ca azi să am mai multe comenzi. Ieri am lucrat la o ţeavă de apă dintr-o benzinărie şi de aceea nu am acordat interviuri. Eram ud fleaşcă şi plin de noroi“, a declarat „Joe“.

Wurzelbacher a mai spus pentru ABC că este „foarte departe“ de a câştiga 250.000 de dolari pe an, chiar dacă îşi va deschide o firmă proprie. Potrivit reformelor şi facilităţilor fiscale avute în vedere de Obama pentru cei cu venituri sub nivelul anterior menţionat, Wurzelbacher ar avea mai mult de câştigat decât în baza platformei lui McCain. De altfel, sindicatul instalatorilor, ca aproape toate celelalte sindicate din Statele Unite, îl sprijină pe Barack Obama.   „Washington Post îl susţine pe Obama“

Democratul a aflat ieri că este susţinut „fără echivoc“ şi de cotidianul american „Washington Post“, care îi apreciază „inteligenţa şi talentul politic“. Ziarul susţine că alegerea sa a fost facilitată „în parte de campania dezamăgitoare a lui McCain şi în principal de alegerea iresponsabilă a acestuia pentru un coechipier care nu este deloc pregătit să fie preşedinte“ - Sarah Palin. AFP aprecia ieri, într-o analiză în care cita mai mulţi politologi americani, că senatorul republican mai poate câştiga alegerile prezidenţiale doar graţie unui „eveniment extern“ important, precum un atentat terorist.

După dezbatere, campania republicană s-a implicat imediat într-un efort masiv de propagare prin telefon a ideii că „Barack Obama a lucrat îndeaproape cu teroristul domestic Bill Ayers“, căutând astfel să sperie electoratul american. Potrivit CNN, aceste „roboconvorbiri“ - în cea mai mare parte mesaje înregistrate - fac parte dintr-un plan de 70 de milioane de dolari, de „promovare“ a lui McCain prin telefon, corespondenţă şi în persoană.