Joe Biden va lua încă de la învestire 17 măsuri pentru a şterge bilanţul lui Donald Trump

Joe Biden va lua încă de la învestire 17 măsuri pentru a şterge bilanţul lui Donald Trump

De la învestirea sa, miercuri, Joe Biden va lua 17 măsuri, în special pentru a reveni asupra anumitor decrete semnate de Donald Trump. Prioritatea va fi lupta contra coronavirusului şi schimbările climatice, au anunţat consilierii săi.

Joe Biden va lua încă de la învestire 17 măsuri pentru a şterge bilanţul lui Donald Trump. Joe Biden va întreprinde de la intrarea la Casa Albă, miercuri, 20 ianuarie, 17 acţiuni prezidenţiale pentru a reveni asupra măsurilor principale ale lui Donald Trump, demarând revenirea Statelor Unite în acordul de la Paris privind clima şi în Organizaţia Mondială a Sănătăţii, potrivit consilierilor săi.

Imunologul Anthony Fauci va interveni în numele Statelor Unite la o reuniune a consiliului executiv al OMS de joi, a declarat Jeff Zients, care coordonează răspunsul noii administraţii la pandemia de Covid-19, într-o conferinţă de presă.

Pentru a limita răspândirea virusului, care a făcut 400.000 de morţi, preşedintele va semna de asemenea un decret pentru a face obligatorie purtarea măştii în clădirile federale sau pentru agenţii federali.

Joe Biden va lua încă de la învestire 17 măsuri pentru a şterge bilanţul lui Donald Trump

Pentru a atenua impactul asupra persoanelor care şi-au pierdut veniturile, el va extinde moratoriul asupra expulzărilor din locuinţe şi pauza în rambursarea împrumuturilor federale pentru studenţi, a adăugat el.

Democratul, care face din lupta contra încălzirii globale o altă prioritate a mandatului său, va adresa de miercuri o scrisoare ONU, pentru ca Statele Unite să poată să se alăture acordului de la Paris peste o lună, a adăugat Gina McCarthy, care răspunde de acest dosar în noua echipă prezidenţială.

El va reveni şi asupra unei serii de măsuri luate de administraţia de până acum în materie de norme de mediu şi va revoca autorizaţia dată de Donald Trump proiectului controversat de oleoduct Keystone XL, între Statele Unite şi Canada.

Sfârşitul „muslim ban”

În materie de politică migratorie, va fi de asemenea opus lui Donald Trump, care a făcut din lupta contra imigraţiei ilegale o marcă a preşedinţiei sale.

Joe Biden va anula un decret controversat privind migraţia, adoptat de predecesorul lui care interzice cetăţenilor unor ţări majoritar musulmane să intre în Statele Unite. Această măsură era "înrădăcinată în xenofobie şi animozitate religioasă", a justificat decizia Jake Sullivan, viitorul consilier pentru securitate naţională de la Casa Albă.

Democratul va semna de altfel o "proclamaţie" pentru a suspenda lucrările de construire a zidului de la frontiera cu Mexicul şi finanţarea sa prin bugetul Pentagonului, care au suscitat dure bătălii politice şi judiciare în ultimii patru ani.

Joe Biden va transmite în paralel în Congres un proiect de lege privind imigraţia

El va oferi unui număr de 700.000 de tineri sosiţi clandestin în Statele Unite când erau copii, numiţi "Dreamers", şi altor imigranţi fără acte, o posibilitate de naturalizare în final, în anumite condiţii.

Proiectul de reformă prevede şi fonduri suplimentare pentru a întări supravegherea şi controalele la frontiere şi un plan de asistenţă pentru El Salvador, Guatemala şi Honduras, ţările de origine a majorităţii migranţilor, în valoare de patru miliarde de dolari pe patru ani.

Al patrulea front: lupta contra inegalităţii rasiale. Joe Biden va semna un decret pentru a ordona agenţiilor federale să evalueze inegalităţile în programele şi politicile lor, a precizat Susan Rice, viitoare directoare a Consiliului de politică internă şi pentru a reinstaura formele de pregătire pentru diversitate anulate de predecesorul său.

Aceste măsuri nu sunt decat o primă salvă şi vor fi urmate de alte decrete şi proclamaţii în zilele următoare, au precizat consilierii.

Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/cciulu