Joe Biden tremură. Rușii încep producția în serie a ultramodernului sistem de apărare antirachetă S-500
- Ovidiu Drugă
- 29 iulie 2021, 15:05
Vești proaste pentru președintele american Joe Biden. Ministerul rus al Apărării a semnat contractul pentru primele 10 sisteme de apărare antiaeriană S-500, afirmă surse rusești.
Ministerul Apărării din Rusia a convenit cu Almaz-Antey livrarea primului lot de sisteme de apărare antiaeriană S-500 Prometey, a declarat pentru Tass o sursă din complexul militar-industrial rusesc.
Expedierea componentelor sistemului începe în 2022
"Ministerul rus al Apărării a semnat un contract cu VKO Almaz-Antey pentru transportul a peste 10 sisteme Prometey către forțele aerospațiale. Expedierile vor începe în prima jumătate a anului 2022", a spus sursa. Sursa a dezvăluit, de asemenea, că „testele de acreditare ale modelului S-500 se desfășoară în prezent pe un poligon din sudul Rusiei”. Se așteaptă ca acest proces să se încheie la sfârșitul anului 2021.
Potrivit sursei, varianta actuală a sistemului antiaerian S-500 Prometey va fo desfășurată la sol, dar „Dacă este necesar, ar putea fi amplasată și pe nave”, notează Agenția Tass.
Ce este S-500 Prometey? . S-500 Prometey (în rusă: C-500 Прометей),este un sistem de rachete sol-aer / rachete anti-balistice rusești destinat să înlocuiască sistemul de rachete A-135 utilizat în prezent și să completeze S-400. S-500 este dezvoltat de Almaz-Antey. Deși era planificat inițial ca sistemul să intre în producție până în 2014, primele livrări au fost amânat pentru 2021. Nici acest termen nu a putut fi respectat, acum vorbindu-se despre 2022. Potrivit Pravda, S-500 nu are rival printre sistemele similare din lume, fiind primul dintr-o nouă clasă de arme de apărare spațială. De asemenea, are ceva în comun cu sistemul de apărare a zonei de înaltă altitudine (THAAD) din SUA, mai precis poate fi integrat într-o singură rețea de apărare aerospațială. Conform planurilor inițiale, zece baterii S-500 urmau să fie achiziționate pentru apărarea aerospațială rusă (VKO) în cadrul Programului de armament de stat 2020 (GPV-2020). Primele unități sunt planificate să fie desfășurate în jurul Moscovei și în zona centrală a țării. O versiune navală a acerstui sistem va echipa, probabil, noul distrugător rusesc din clasa Lider,
Testele au fost urmărite cu îngrijorate de americani
În mai 2018, Rusia a efectuat cel mai lung test de rachete sol-aer de până acum cu S-500. Potrivit rapoartelor care citează surse apropiate serviciile secrete americane, S-500 a reușit să atingă o țintă aflată la 482 km distanță, devansând cu 80 km recordul anterior.
La 4 iunie 2019, Ministerul Apărării din Rusia a postat un videoclip care arăta lansarea cu succes a unui nou sistem antirachetă balistică . Deși natura sistemului de apărare antiaeriană care a fost testat nu a fost menționată, s-a speculat pe larg că ar fi fost un test al sistemului de rachete aeriene S-500 Prometheus cu rază lungă de acțiune. Radarul S-500 a fost testat la sfârșitul anului 2019. [15] În iunie 2021, s-a eăspâmdit zvonul că S-500 ar fi fost testat la baza aeriană Khmeimim, din Siria pentru a se verifica dacă face față faimosului avion de luptă F-35.
În iulie 2021, Ministerul rus al aPĂRĂRII a lansat prima filmare publică a unui test de foc al noului sistem de rachete anti-balistice S-500 la Kapustin Yar.
Poate distruge ținte care se deplasează cu o viteză mai mare de 5 Mach
S-500 este un sistem de rachete sol-aer de nouă generație. Este proiectat pentru interceptarea și distrugerea rachetelor balistice intercontinentale, precum și a rachetelor de croazieră hipersonice și avioane, pentru apărarea aeriană împotriva avertismentului și controlului aerian timpuriu și pentru blocarea aeronavelor.
Cu o autonomie planificată de 600 km (pentru rachete anti-balistice (ABM) și 500 km (310 mi) pentru apărare antiaeriană, S-500 ar putea detecta și angaja simultan până la 10 ținte balistice hipersonice care zboară la o viteză de 5 kilometri pe secundă până la o limită de 7 km / s . De asemenea, vizează distrugerea rachetelor de croazieră hipersonice și a altor ținte aeriene la viteze mai mari de Mach 5, precum și a navelor spațiale. Este eficient împotriva rachetelor balistice cu o rază delansare de 3.500 km, radarul său atinge o rază de 3.000 km (1.300 km pentru EPR 0,1 metru pătrat). Alte ținte împotriva cărora va fi folosit sunt vehicule aeriene fără pilot, sateliți de pe orbită joasă a Pământului și arme spațiale lansate de pe aeronave hipersonice, drone și platforme orbitale hipersonice, scrie Wikipedia.