Joe Biden, anunț crucial în timpul războiului. Ce a decis liderul de la Casa Albă în privința Ucrainei
- Antonia Hendrik
- 3 iunie 2022, 22:40
Ucraina, care rezistă agresiunii armatei rusești, este cea care va determina căile de realizare a păcii pe teritoriul său, în timp ce SUA vor ajuta țara în acest sens. Asta a anunțat președintele american Joe Biden. Președintele a fost întrebat dacă Ucraina trebuie să cedeze o parte din teritoriul său pentru a obține pacea și a pune capăt invaziei ruse.
Preşedintele american Joe Biden a declarat vineri, răspunzând unei întrebări din partea presei, că revine Ucrainei decizia dacă ar trebui sau nu să cedeze teritorii pentru a obţine pacea şi a pune astfel capăt invaziei ruse.
Biden a adăugat că „pare” la un moment dat că va trebui să existe o „înțelegere” între cele două țări, adăugând că „ce presupune asta, nu știu”. Biden a mai spus că, între timp, Statele Unite vor continua să pună ucrainenii într-o poziție în care să se poată apăra.
Biden dă asigurări că nu le va spune ucrainenilor ce ar trebui și ce nu ar trebui să dacă
Președintele american a transmis vineri la Rehoboth Beach, Delaware, că Ucraina decide ce va face cu teritoriul lor, dar a ţinut să accentueze că ar fi momentul să se ajungă la o înțelegere pentru a înceta acest război. Biden nu a explicat cum ar putea arăta această înțelegere.
De la început am spus - şi nu toată lumea a fost de acord cu mine - că nimic (nu va fi decis) despre Ucraina fără Ucraina. Este teritoriul lor. Eu nu le voi spune ce ar trebui şi ce nu ar trebui să facă, a afirmat Biden la Rehoboth (Delaware), după ce a fost întrebat dacă Ucraina ar trebui să cedeze teritorii în schimbul păcii.
Totuşi, probabil la un moment dat va fi nevoie de o reglementare între Ucraina şi Rusia. Însă ce ar implica aceasta, nu ştiu , a mai spus președintele SUA.
Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina pentru a se putea apăra de arama rusă
Aşa cum se ştie deja, administrația lui Biden a anunțat un alt pachet de asistență de securitate pentru Ucraina în valoare de 700 de milioane de dolari. Acesta include sisteme de artilerie cu rachete HIMARS și muniții pentru acestea, radare de contrabaterie, radare de monitorizare aeriană, 1.000 de rachete antitanc Javelin, 6.000 de unități de alte arme antitanc, 15.000 de obuze de artilerie (155 mm), patru elicoptere Mi17 , piese și alte echipamente.
În schimb, fostul secretar de stat american Henry A. Kissinger sugera luna trecută, în timpul Forumului Economic Mondial de la Davos, că Ucraina ar trebui să cedeze Rusiei teritorii în schimbul păcii.
El a îndemnat Occidentul să convingă Ucraina să accepte negocieri plecând de la status quo-ul de dinainte, adică de la o situaţie în care Rusia controlează formal peninsula Crimeea şi informal provinciile separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, notează Washington Post.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comparat opiniile lui Kissinger cu ceea ce s-a întâmplat cu Germania nazistă în 1938, când încercările de a calma agresorul prin concesii teritoriale nu au stins apetitul german pentru mai multe teritorii, informează CNN.