Americanul care a dominat sprintul și a înregistrat două recorduri mondiale. Povești de la Olimpiadă

Americanul care a dominat sprintul și a înregistrat două recorduri mondiale. Povești de la Olimpiadă Jocurile Olimpice. Sursă foto: Wikipedia

Jocurile Olimpice de la Atlanta au fost caracterizate prin organizare deosebită și o atmosferă vibrantă, cu accent pe celebrarea multiculturalismului și a spiritului olimpic.

Cel mai memorabil moment al ceremoniei de deschidere a fost aprinderea flăcării olimpice de către legendarul boxer Muhammad Ali, care a impresionat audiența prin curajul său în lupta cu boala Parkinson.

Jocurile Olimpice din 1996

Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996 au fost un festival atletic desfășurat în perioada 19 iulie - 4 august. Astfel, competiția a reprezentat cea de-a 23-a ediție a Jocurilor Olimpice moderne.

Emblemă Jocurile Olimpice din 1996. Sursă foto- wikipedia

Emblemă Jocurile Olimpice din 1996. Sursă foto- wikipedia

Selectată în locul Atenei pentru a găzdui Jocurile de vară ale Centenarului, Atlanta a organizat unul dintre cele mai extravagante Jocuri din istoria olimpică. Cu o ceremonie de deschidere de cinci ore și crearea unei atmosfere de „târg de țară” cu standuri, plimbări în parcuri de distracții și concerte. Prin urmare, Jocurile Olimpice din 1996 au costat aproape 1,7 miliarde de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru prima dată, Jocurile nu au primit sprijin financiar guvernamental. În schimb, s-a apelat la sponsori corporativi, inclusiv Coca-Cola, care a furnizat peste 300 de milioane de dolari. Mulți au susținut că rezultatul a fost comercializarea excesivă și puțini au crezut că în viitor vor mai avea loc Jocuri finanțate din fonduri private.

Jocurile s-au confruntat, de asemenea, cu probleme de transport și cazare. Chiar dacă au fost luate măsuri suplimentare de securitate. Explozia unei bombe artizanale în Parcul Olimpic Centenar a provocat un deces. Autorul, americanul Eric Rudolph, a mai atentat ulterior la un club de noapte gay în 1997. Precum și la o clinică de avorturi în 1998. El a fost condamnat la mai multe pedepse cu închisoarea pe viață în 2005.

Revenirea fostelor republici sovietice la Olimpiade

Pentru prima dată, toate comitetele olimpice naționale (CNO) invitate să concureze au trimis sportivi. Inclusiv fiecare dintre fostele republici sovietice, Burundi, Coreea de Nord, Autoritatea Palestiniană și Hong Kong. În ceea ce privește Hong Kong, aceasta a câștigat prima (și ultima) medalie de aur. Asta înainte de reunificarea sa cu China din 1997.

Alergare Jocurile Olimpice din 1996. Sursă foto- wikipedia

Alergare Jocurile Olimpice din 1996. Sursă foto- wikipedia

Un număr record de 197 de CNO au trimis peste 10 000 de concurenți. Numărul de probe a ajuns la 271, odată cu debutul fotbalului feminin. Precum și al voleiului pe plajă, al canotajului ușor, al softball-ului feminin și al ciclismului montan (ciclism cross country).

Printre remarcații Jocurilor de la Atlanta s-au numărat Carl Lewis (SUA), care a câștigat a noua sa medalie de aur la atletism, și Fu Mingxia (China), care a câștigat probele feminine de scufundări la platformă și trambulină. Sprinturile de 200 și 400 de metri au fost câștigate la masculin și feminin de Michael Johnson (SUA) și, respectiv, Marie-Jose Perec (Franța). Svetlana Masterkova (Rusia) a câștigat titlurile la 800 și 1.500 de metri.

Înotul feminin a fost dominat de Michelle Smith (Irlanda). Cele trei medalii de aur ale ei au venit însă pe fondul zvonurilor privind consumul de droguri. În probele masculine, trei înotători au cucerit fiecare câte două medalii de aur individuale: Aleksandr Popov (Rusia), Danyon Loader (Noua Zeelandă) și Denis Pankratov (Rusia).

SUA a dominat gimnastica feminină

În gimnastica feminină, proba pe echipe a fost câștigată de surprinzătoarea echipă a Statelor Unite, în timp ce concursurile individuale au fost dominate de Lilia Podkopayeva (Ucraina). Atleta din Ucraina  a cucerit două medalii de aur și una de argint, inclusiv titlul la all-around.

Judo Jocurile Olimpice din 1996. Sursă foto- wikipedia

Judo Jocurile Olimpice din 1996. Sursă foto- wikipedia

Aleksey Nemov (Rusia) s-a evidențiat în concursul masculin de gimnastică. Cele șase medalii ale sale, dintre care două de aur, au fost cele mai multe câștigate la Jocurile din 1996. Sportivii cu cele mai multe medalii sunt enumerați mai jos.

Jocurile Olimpice ale Centenarului au fost cunoscute oficial drept Jocurile celei de-a XXVI-a Olimpiade. Legendarul boxer Muhammad Ali a revenit în arena olimpică pentru a aprinde flacăra la ceremonia de deschidere.

Au participat 197 de națiuni, cu 28 mai multe decât la ediția precedentă, iar țara gazdă s-a clasat în fruntea clasamentului cu 44 de medalii de aur.

Performanțele americanului care a uimit lumea

Americanul Michael Johnson a produs povestea remarcabilă a Jocurilor din 1996, devenind primul atlet din istorie care a câștigat atât proba de 200 de metri, cât și cea de 400 de metri la o singură Olimpiadă. Victoria sa pe 200 m în 19,32 secunde a stabilit un nou record mondial. Matthew Pinsent și Steve Redgrave din Marea Britanie au câștigat aurul la canotaj,fiind perechea masculină fără cârmaci.

Atletă Jocurile Olimpice din 1996. Sursă foto- wikipedia

Atletă Jocurile Olimpice din 1996. Sursă foto- wikipedia

Michael Johnson este un fost sprinter care a fost probabil cea mai eminentă figură din atletism în anii 1990. În cea mai mare parte a deceniului, el a fost practic neînvins în probele de sprint lung, cursele de 200 și 400 de metri. La Jocurile Olimpice din 1996 de la Atlanta a devenit primul om care a câștigat medalii de aur la ambele distanțe. De asemenea, el a stabilit recorduri mondiale în ambele probe, deși recordurile au fost doborâte ulterior.

În liceu, Johnson a fost unul dintre cei mai buni alergători de 200 de metri din Texas. După ce a intrat la Universitatea Baylor din Waco, Texas, în 1986, el a început să concureze mai întâi la 400 de metri. În 1989, în timpul anului de juniorat, a stabilit recordul SUA la 200 de metri în sală și a câștigat titlul național colegial, un titlu pe care l-a apărat în ultimul an, atât în sală, cât și în aer liber.