Jocurile video nu mai sunt de ajuns. Campionul mondial la Esports vrea să intre în Formula 1

Sursa foto Verstappen.com Racing/ Luke Bennett, campion mondial la Esports

Opt săptămâni, sute de concurenți și un premiu de mai multe milioane de lire sterline. Așa sună cea mai bună descriere pentru Cupa Mondială Esports. Ca la orice concurs, a fost desemnat și un câștigător. Luke Bennett a devenit campion mondial la competiția din Arabia Saudită, totuși, el și-ar dori să intre și în Formula 1.

Nu numai atât. Tânărul de 19 ani din Bromsgrove, Worcestershire, se întoarce și cu 100.000 de lire sterline după ce a câștigat premiul cel mare la simulated racing.

„Este destul de suprarealist”, spune Luke pentru BBC Newsbeat. Acum el speră să aibă șansa de a face o carieră adevărată în sporturile cu motor.

De la consolă, direct pe circuit la Formula 1

Luke face parte din Team Redline. Aceasta este o ramură a echipei Red Bull de Formula 1, ce se mândrește cu pilotul belgiano-olandez Max Verstappen printre absolvenții săi.

„Este ca și cum ai concura cu o mașină în viața reală. Dar pe un computer”, spune Luke despre cursele simulate. „

Echipa a fost înființată acum mai bine de 20 de ani, dar Luke spune că oamenii sunt încă surprinși când vorbește despre ceea ce face și despre premiile în bani.

„Arată că devine din ce în ce mai mare. Poate fi o carieră pentru unii oameni”, a completat campionul.

Team Redline a dominat la Cupa Mondială de Esports. Aceasta nu a fost niciodată în afara primelor patru în marea finală a turneului.

„Au fost câteva luni grele. În fiecare zi - antrenament, antrenament, antrenament. Toată această greutate s-a ridicat de pe umerii noștri acum”, a spus.tânărul/

Viitorul este incert

Luke nu este rapid doar pe pista virtuală. El spune că și cariera lui se mișcă cu viteză maximă. „Am început să conduc doar cu un volan de 100 de lire pe birou și să mă distrez puțin”, spune el.

Nu după mult timp, colegii concurenți i-au observat potențialul, iar părinții l-au ajutat să cumpere un simulator mai bun. „Atunci lucrurile au luat avânt cu adevărat. M-am alăturat echipei Redline. După aceea, totul a mers din ce în ce mai sus, până în acest moment. Turneele Esports sunt încă „destul de nișă. Nu a trecut mult timp de când au început să vină toate premiile în bani și au început toate competițiile mari. Nu există multe povești cu oameni care să meargă până la capăt”, a transmis acesta.

În acest sens, el este un pionier. Luke admite că „viitorul este puțin incert” pentru campionii esports. Oricât de nesigur ar fi, industria a primit un nou impuls luna trecută. Atunci, s-a anunțat că de anul viitor vor exista și Jocurile Olimpice Esports.

Ca și Cupa Mondială Esports, jocurile vor avea loc în Arabia Saudită. Competiția Esports de la anul face parte dintr-un parteneriat de 12 ani între regat și Comitetul Olimpic Internațional. Înainte de Cupa Mondială, jucătorii, streamerii și fanii au fost divizați de decizia ca aceasta să fie găzduită în țara arabă din cauza situației drepturilor omului.

Homosexualitatea este ilegală în Arabia Saudită. Țara a fost criticată pentru poziția sa față de relațiile LGBT, precum și pentru lipsa de drepturi pentru femei. Criticii au condamnat-o drept „spălare sportivă”. Totuși, decizia a fost apărată de organizatori, care au declarat că nimeni nu va fi discriminat în cadrul evenimentului.

Planurile de viitor ale campionului mondial

Luke spune că țara a fost „un cadru foarte mișto” pentru eveniment. Acum are în vedere să câștige mai multe turnee și să ajungă la Jocurile Olimpice.

„Cred că mi s-ar părea un pic ciudat să mă numesc olimpic, pentru că nu mă simt ca unul. Dar este ceva care ar fi foarte cool. Visul este în continuare același - poate că suntem campioni mondiali, dar există întotdeauna mai mult. Vrem să fim campioni mondiali în toate domeniile, așa că vom continua”, a spus Luke.

Și dacă el poate fi un pionier într-o carieră online în esports, tânărul nu vede niciun motiv pentru care nu poate fi un pionier și offline.

„Sper ca într-o zi să ajung în lumea reală a sporturilor cu motor. Văd că din ce în ce mai mulți oameni reușesc să intre prin curse simulate acum și sper să se întâmple asta. Dacă nu, am destul timp să mă hotărăsc ce vreau să fac, deoarece am doar 19 ani”, spune el, conform bbc.com.