Orașul Dragostei are un mesaj în timp ce se pregătește pentru Jocurile Olimpice. Performanța nu este întotdeauna prioritară. Mai degrabă, când vine vorba de sex, plăcerea ocupă primul loc.
Organizatorii sunt pregătiți să lanseze o campanie cuprinzătoare de sănătate sexuală. Aceasta va promova plăcerea și consimțământul. Deodată cu accentul tradițional pe siguranță.
Este un mesaj important, susținut de cercetări, care este rareori promovat pe o scenă cu o vizibilitate la fel de influentă ca Jocurile Olimpice.
O abordare schimbată
Prioritizarea plăcerii celebrează beneficiile fizice și mentale ale experiențelor sexuale, precum și minimizarea riscurilor. Aceasta urmărește să rescrie narațiunile de frică și rușine care prezintă sexul ca pe un tabu. Acesta este noul curent promovat de organizațiile de sănătate sexuală.
O revizuire sistematică realizată de Organizația Mondială a Sănătății și grupul de advocacy The Pleasure Project a constatat că educația sexuală ce include plăcerea este o strategie mai eficientă decât programele de abstinență și mesajele axate pe riscuri.
Aceasta crește utilizarea prezervativelor și îmbunătățește stima de sine. Care sunt cruciale pentru promovarea unor alegeri mai sigure în dormitor.
Decizia de a se concentra pe astfel de mesaje este deosebit de semnificativă într-un moment în care educația sexuală este tot mai atacată în multe țări. Numai în Statele Unite, anul 2024 ,a înregistrat o creștere a propunerilor restrictive la nivel de stat privind educația sexuală. Toate urmăresc să limiteze ceea ce poate fi predat în clasă. Se cere deseori eliminarea îndrumărilor privind contracepția sau promovarea abstinenței.
Jocurile Olimpice și istoria educației sexuale
Focalizarea Parisului pe plăcere și consimțământ face parte din lunga istorie de promovare a sexului sigur. Organizatorii Jocurilor de la Seul din 1988 au fost primii care au distribuit prezervative....
De atunci, Comitetul Internațional Olimpic a încurajat orașele gazdă să desfășoare inițiative de distribuire a prezervativelor la toate jocurile. Fie ele de vară, fie de iarnă. De la un record de 450.000 de prezervative la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016 (42 de prezervative per sportiv) până la menținerea tradiției la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2022. În ciuda regulilor de distanțare socială impuse de COVID-19.
Anul acesta, organizatorii au anunțat că vor pune la dispoziție peste 200.000 de prezervative masculine, și 20.000 de prezervative feminine. Satul Olimpic urmând să găzduiască aproximativ 14.500 de sportivi. De asemenea, vor avea numeroase centre de testare a sănătății sexuale la fața locului pentru sportivi.
Vocea specialistului
Anne Philpott este fondatoarea The Pleasure Project, o organizație internațională care a petrecut ultimele două decenii militând pentru educația sexuală prin includerea plăcerii. Ea aplaudă decizia Parisului de a asocia inițiativa sa de prezervative cu mesajele despre plăcere și consimțământ.
„Până acum, lumea sănătății publice nu a făcut o treabă bună în promovarea sexului sigur”, a spus Philpott. Ea spune că promovarea prezervativelor „pur și simplu” nu este eficientă.
„Oamenii cred că plăcerea este un pic frivolă. Dar acum știm că dacă am fi integrat considerentele plăcerii în intervențiile de sănătate sexuală de la începutul epidemiei de SIDA, am fi salvat considerabil mai multe vieți”, a explicat Philpott.
Philpott a spus pentru CNN că necesitatea de a schimba narațiunea este mai urgentă ca niciodată. Ea spune că, dacă nu se face acest lucru, oamenii și-ar putea forma opiniile din informațiile false.