Jocurile Olimpice de la Paris 2024: cum se împarte factura în finanțele publice

Într-un context economic tensionat, cu o inflație care erodează puterea de cumpărare a francezilor și a colectivităților locale, puternic afectate de creșterea prețurilor la energie, chestiunea finanțării publice a Jocurilor Olimpice și Paralimpice din 2024 este un subiect sensibil. Este cu atât mai sensibil cu cât nu este ușor de înțeles natura și amploarea acestei finanțări. În plus, discursul oficial tinde să ofere o viziune care nu cuprinde totalitatea acestor angajamente.

"Este adevărat că trebuie să îmbunătățim claritatea finanțării", a declarat ministrul Sportului și al Jocurilor Olimpice și Paralimpice, Amélie Oudéa-Castéra, în timpul unei audieri la Adunarea Națională, pe 25 octombrie. Ea îi răspundea deputatului Maxime Minot (Les républicains, LR), care a susținut că actualizarea bugetelor Comitetului de organizare a Jocurilor (Cojop) și Solideo, compania însărcinată cu livrarea șantierelor, pentru a ține cont de inflație, a fost "opacă pentru francezi". "Trebuie să fim deschiși pentru ca francezii să ne urmeze", a adăugat el.

Două structuri, două niveluri diferite de angajament public

Structura creată pentru aceste Jocuri, cu doi actori, Cojop și Solideo, poate fi o primă sursă de dificultăți în înțelegerea locului și a modului în care intervin statul și autoritățile locale.

Pentru Cojop, care este responsabilă de planificarea și organizarea diferitelor concursuri, 97,5% din finanțare este privată și 2,5% publică. În acest stadiu, dintr-un buget de 3,98 miliarde de euro, subvenția publică se ridică la 100 de milioane de euro (80 de milioane de euro de la stat, 10 milioane de euro de la regiunea Ile-de-France și 10 milioane de euro de la municipalitatea din Paris).

Responsabil de construcția și renovarea viitoarelor infrastructuri olimpice, Solideo are un buget de 3,67 miliarde de euro, din care partea publică este de 1,57 miliarde de euro (1,058 miliarde de euro de la stat, 500 de milioane de euro de la autoritățile locale).

Finanțare publică în afara bugetelor Cojop și Solideo

Dacă adunăm sumele menționate mai sus, valoarea angajamentelor publice se apropie în prezent de 1,7 miliarde de euro. Aceasta este cifra avansată de guvern. În realitate, investițiile publice legate de Jocurile Olimpice sunt mai mari: ele se ridică la 2,1 miliarde de euro, după cum se detaliază în raportul privind efortul financiar public în domeniul sportului, publicat ca anexă la legea finanțelor pentru 2023.

Acest document - numit "Jaune budgetaire" - redactat de Direcția Sport din cadrul Ministerului Sportului - subliniază că "treizeci dintre cele șaizeci și patru de structuri de construit, aflate în gestiunea sau supravegherea Solideo, au credite publice în afara bugetului unității". Această finanțare publică suplimentară reprezintă 496 de milioane de euro și se referă la proiecte care "existau înainte de organizarea Jocurilor și care sunt utile" pentru JO, sau care au fost "îmbogățite prin faptul că au căpătat o nouă dimensiune în vederea Jocurilor", subliniază documentul.

Printre exemple se numără construcția centrului acvatic olimpic și a unui pod pietonal peste autostrada A1 în Saint-Denis (Seine-Saint-Denis), pentru care municipalitate Metropole du Grand Paris a adăugat 20 de milioane de euro la cele 147 de milioane de euro din bugetul Solideo; și construcția arenei sportive Arena la Porte de la Chapelle, în arondismentul 18 din Paris, pentru care municipalitatea pariziană a alocat 49,39 milioane de euro, fără a include bugetul Solideo.

Subliniind că aceste cheltuieli sunt "în esență cheltuieli ale autorităților locale", documentul bugetar al guvernului subliniază: "Jocurile au un efect de pârghie care încurajează investițiile. Moștenirea lăsată de Jocurile Olimpice din 2024 va fi substanțială”.

Costul necunoscut al măsurilor de securitate

Documentul "Jaune bugetar" amintește, de asemenea, că statul a plătit (12,8 milioane de euro) pentru relocarea laboratorului de analize al Agenției Franceze Antidoping de la Châtenay-Malabry (Hauts-de-Seine) la campusul Orsay (Essonne), pentru a permite "creșterea și îmbunătățirea capacităților [de control antidoping], pentru a face față provocărilor Jocurilor". De asemenea, statul a despăgubit (3,34 milioane de euro) consorțiul Stade de France pe durata lucrărilor din 2021 necesare pentru organizarea Jocurilor.

Cert este că, deocamdată, cifrele referitoare la cheltuielile publice nu integrează pe deplin o componentă care se anunță a fi dificilă: securitatea. "Independent de bugetele dedicate securității în cadrul cheltuielilor Cojop și Solideo, statul a dat asigurări că siguranța și securitatea Jocurilor va fi responsabilitatea Ministerului de Interne", amintește documentul  "Jaune Budgetaire".

Alte cheltuieli, în special în domeniul sănătății, vor fi, de asemenea, acoperite de stat. "Aceste cheltuieli vor fi anticipate pe măsură ce se apropie Jocurile, în special în ceea ce privește securitatea ceremoniilor de deschidere", subliniază documentul.

Inflația obligă la corecții

Un element se adaugă deja la nota de plată: inflația. Pentru Solideo, finanțatorii publici vor trebui să contribuie cu încă 150 de milioane de euro. Statul s-a angajat să plătească 96,2 milioane de euro, iar restul va fi asigurat de autoritățile locale. Un consiliu de administrație urmează să aprobe această finanțare la 19 decembrie.

Estimările privind impactul inflației sunt încă în curs de realizare pentru Cojop. Ministrul Oudéa-Castéra a declarat pe 2 noiembrie în fața senatorilor că acest cost suplimentar va fi "mai mare" decât cele 150 de milioane de euro ale Solideo. "50% din contractele Cojop sunt încă de încheiat. Există o expunere structurală care este mai mare", a explicat ea.

Îndoieli cu privire la bugetul echilibrat al lui Cojop

Teama că factura olimpică va scăpa de sub control și că finanțele publice vor fi solicitate mai mult decât se așteaptă este legată de capacitatea Cojop de a menține echilibrul bugetar. Până la 12 decembrie, când se întrunește consiliul de administrație, trebuie să demonstreze că cheltuielile nu vor depăși veniturile.

Dar sloganul "Jocurile finanțează Jocurile", repetat de autoritățile publice, este pus sub semnul întrebării. "Perspectiva unui deficit care va trebui să fie acoperit de contribuabil a devenit o posibilitate - ca să nu spunem o probabilitate - care contrazice declarațiile adesea liniștitoare ale guvernului", a declarat senatorul Jean-Jacques Lozach (socialist, ecologist și republican) pe 9 noiembrie în raportul său privind proiectul de buget 2023.

La microfonul Franceinfo, pe 10 noiembrie, Oudéa-Castéra a încercat să liniștească spiritele: "În mare, cheltuielile nu vor scăpa de sub control”.

(Traducerea Rador)