Jocuri geostrategice în Orientul Mijlociu

Jocuri geostrategice în Orientul Mijlociu

Declarația președintelui american, așteptată cu entuziasm sau îngrijorare de statele lumii, care anunța recunoașterea capitalei Israelului la Ierusalim și mutarea Ambasada SUA de la Tel Aviv, a stârnit reacții diferite din partea liderilor evrei, creștini și musulmani

A fost o convenție acceptată de comun acord, decenii întregi, pentru că, în fapt, Ierusalimul este capitală pentru Israel și pentru poporul evreu. SUA își instalează ambasadele în capitalele țărilor și este nedrept și discriminator ca Israelul să fie singurul stat unde nu ne instalăm ambasada în capitală”, a spus Nathan Diament, director al Uniunii Congregațiilor Evreilor Ortodocși din America.

„Spunând adevărul despre statutul Ierusalimului ca și capitală a statului Israel, președintele Trump a deschis drumul spre încheierea unei situații anormale, care trenează de mult timp”, a spus și David Harris, director executiv al Comitetului Evreiesc American.

Liga Anti-Defăimare a numit gestul lui Trump „un pas important, într-un moment în care organizațiile internaționale și alți detractori delegitimitează statul evreu și neagă legătura evreilor cu Orașul Sfânt”.

Mișcarea Evreiască Reformată (MER), care reprezintă aproape 900 de congregații, sprijină această măsură, dar „numai la timpul potrivit”. Fără un plan de pace comprehensiv, nu se poate susține decizia de mutare a ambasadei acum, a precizat MER.

Unii lideri evanghelici se tem de repercusiuni asupra palestinienilor creștini. Liderii musulmani din teritoriile palestiniene au avertizat că vor fi reacții dure, iar guvernele din Arabia Saudită, Iordania și Turcia s-au declarat alarmate de anunțul lui Trump, la fel și liderii musulmani din Statele Unite.

Urmează alte țări

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat, ieri, că se gândesc să recunoască Ierusalimul drept capitală. Cehia a anunțat, ieri, acest lucru, iar acum șase luni Rusia a recunoscut Ierusalimul de Vest drept capitală a Israelului. Consiliul de Securitate al ONU pregătește o reuniune la New York, pentru a discuta decizia controversată a SUA.

Sute de militari israelieni au fost trimiși, ieri, în Cisiordania, după ce au izbucnit proteste și greve ale palestinienilor. Gruparea islamistă Hamas a chemat la o nouă revoltă populară a palestinienilor.

Uluitoarea „răsucire” a Arabiei Saudite

Donald Trump folosește cu abilitate Arabia Saudită în jocurile sale din Orientul Mijlociu, provocând evenimente imposibile cu un an în urmă. Informația a trecut aproape neobservată: doar New York Times a scris la începutul săptămânii.

Luna trecută, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed Bin Salman (foto sus), zis și MBS, a avut o întâlnire cu șeful autorității palestiniene, Mahmud Abbas, ocazie cu care i-a făcut o propunere uluitoare: să renunțe la pretenția ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului stat palestinian și să aleagă Abu Dis, localitate situată la sud-est de Orașul Sfânt.

Cum este posibil ca viitorul rege al Arabiei Saudite să îi sugereze aliatului său palestinian să renunțe la principiul fondator și să facă astfel jocul inamicului comun, Israelul? Explicația se găsește în redistribuirea cărților la nivel regional, se arată într-o analiză a publicației franceze Le Point.

Arabia Saudită este angajată într- o confruntare crâncenă cu Iranul, pe motive de preeminentă, atât religioasă (sunniți contra șiiți) cât și gepolitică.

Iran vs Israel

În doar câțiva ani, Iranul și-a împins înainte pionii în Irak, Siria, Liban și mai recent în Yemen, Autoritățile israeliene au ajuns și ele la aceeași concluzie, cu atât mai mult cu cât forțele iraniene sunt prezente masiv în Siria și Irak și continuă să înarmeze Hezbollahul libanez.

Apropierea dintre cei doi inamici istorici a fost realizată prin intervenția directă a lui Trump, cu ocazia vizitei sale din Orientul Mijlociu, în luna mai. Propunerea stupefiantă a prințului moștenitor marșează pe ideea că eliminarea obstacolului reprezentat de Ierusalimul de Est ar atrage o apreciabilă recunoștință din partea Israelului, dar și a lui Trump, care tocmai a anunțat că va recunoaște Ierusalimul drept capitală a statului evreu. Nu este exclus chiar ca propunerea făcută de MBS lui Abbas să fi făcut parte din „misiunea” trasată de Trump Arabiei Saudite. În acest context, comunicatul Casei Regale saudite, care a catalogat decizia lui Trump drept „nejustificată și iresponsabilă”, pare mai degrabă un joc diplomatic, pentru păstrarea aparențelor. Și pentru a nu oferi muniție Iranului pe acest subiect.

Recomandările noastre