Jocul la două capete al lui Salvini

Italian Deputy-Premier and Interior Minister, Matteo Salvini, talks to media in Rome, Wednesday, Aug. 21, 2019. Italy could see elections as early as this fall after Italian Premier Giuseppe Conte resigned amid the collapse of the 14-month-old populist government. Matteo Salvini's right-wing League party sought a no-confidence vote against Conte earlier this month, a stunningly bold move for the government's junior coalition partner. (Angelo Carconi/ANSA via AP)

La doar câteva zile după încheierea acordului dintre Mișcarea 5 Stele și Partidul Democrat, noua alianță de guvernământ din Italia începe să pârâie la cusături.

Liderul Mișcării 5 Stele, Luigi Di Maio a avertizat vineri că este gata să rupă acordul încheiat miercuri cu Democrații, dacă aceștia nu acceptă punerea în aplicare a programului M5S.

„Punctele noastre din program sunt clare, dacă ele nu sunt introduse în programul de guvernare, nu putem porni la drum. Și atunci este mai bine să ne întoarcem la urne”, declara Di Maio vineri, la nici 48 de ore după încheierea acordului cu PD. „Dacă nu cădem de acord să le aplicăm, atunci nu putem continua”, a adăugat el, după o întâlnire cu premierul desemnat Giuseppe Conte.

Obiectul major al divergenței îl constituie faptul că liderul M5S a respins orice modificare a „decretelor de securitate” emise de ministrul de Interne și fostul său aliat la guvernare, Matteo Salvini, pentru combaterea drastică a imigrației ilegale.

„Problema imigrației este gravă, concretă și trebuie abordată cu competență, respectând sensibilitățile exprimate de opinia publică”, a spus Di Maio.

El este conștient că majoritatea italienilor sprijină măsurile adoptate de Salvini, lucru care explică ascensiunea fulminantă a acestuia și a formațiunii sale, Liga (17%, obținute în alegerile generale din martie 2018, 34% la alegerile europarlamentare din mai 2019 și 38-39% în sondaje azi).

Cuiul imigrației

Partidul Democrat, de stânga și puternic pro-Bruxelles, se opune vehement restrângerii imigrației. Graziano Delrio, membru în conducerea PD, a calificat drept „inacceptabile ultimatumurile lui Di Maio față de Conte”, amintind că partidul său s-a „angajat să susțină cu loialitate eforturile dlui Conte” pentru constituirea guvernului.

Anterior, liderul PD, Nicola Zingaretti, enumerase „principalele noutăți” ale programului cu M5S: o scădere a impozitelor pe salariile medii și mic „pentru stimularea consumului”, un plan pentru forța de muncă, stimularea economiei digitale și posibilitatea „gratuității educației copiilor din familiile sărace de la creșă până la universitate”.

Giuseppe Conte, desemnat joi ca premier de către președintele Sergio Mattarella, este așteptat ca marți sau miercuri să îi prezinte acestuia componența guvernului și să depună jurământul. Dacă evident cele două formațiuni se vor înțelege asupra imigrației.

Singur împotriva tuturor

Matteo Salvini joacă la două capete: dacă M5S și PD eșuează și nu reușesc să formeze guvernul împreună, Liga va fi principalul beneficiar al unor alegeri anticipate, scorul actual de 38% din sondaje fiind foarte aproape de pragul de 40%, care i-ar permite să guverneze singură; dacă M5S și PD se înțeleg să formeze guvernul, Salvini se așteaptă pe o continuare a creșterii popularității în opoziție, mizând pe o împotmolire a viitorului guvern în problemele economice și politice. Cele economice sunt reprezentate mai ales de dificultatea de a cădea de acord asupra unui buget, care trebuie votat în octombrie, în condițiile în care Italia are a doua datorie a UE (131%) după Grecia, iar PD vrea un regim de austeritate, în totală contradicție cu principiile M5S.

În fruntea celor politice stă imigrația, la care se adaugă perspectiva de a-l avea în coastă, din opoziție, pe „tartorul” Salvini. Liderul Ligii a intrat în campanie pentru demolarea guvernului, înainte ca acesta să fie instalat.

„În câteva luni, un an sau doi, ne vom întoarce”, a promis el, anunțând mobilizarea pentru o manifestație gigant la Roma, pe 19 octombrie, decretată „ziua mândriei italiene”. El a exclus de pe acum ca, în cazul unor alegeri anticipate să se alieze cu cineva, nici măcar cu Forza Italia: „Nu avem nevoie de nimic și de nimeni”, a tunat el vineri la un miting.

 

Disperarea partidului anti-sistem de a rămâne „anti”

Mișcarea 5 Stele a avut o evoluție inversă față de foștii aliați de la Liga: a obținut 32% în alegerile generale din martie 2018, pentru a se prăbuși la jumătate la europarlamentarele din mai 2019. Motivul: a stat în umbra lui Salvini, care a fost premierul de facto.

Prăbușirea electorală – confirmată și de ultimele sondaje - este principalul motiv pentru care Di Maio a refuzat alegerile anticipate. El vrea să profite de scorul electoral bun de acum un an și jumătate, care face ca M5S să aibă mai mulți parlamentari decât PD (Democrații au obținut 19% în alegerile din 2018 și au rămas la același nivel și la europarlamentare, și în sondajele la zi). Î

nsă, Di Maio are o poziție relativ slăbită în acest moment și, potrivit observatorilor politici „se bate pentru supraviețuire”. Aceasta, în principal din cauză că electoratul anti-sistem al M5S nu privește cu ochi buni alianța cu un partid tipic „bruxellez”, adică exact contrariul a ceea ce au votat.

De aceea, Di Maio dorește ca noul guvern să păstreze posturile de vicepremieri, din care unul să-i revină lui. Bătaie mare este și pentru portofoliile-cheie ale Economiei și Internelor.