Ce salarii caută românii în străinătate

Ce salarii caută românii în străinătate

Cei care vor să muncească peste hotare vânează venituri lunare cuprinse între 800 şi 1.500 de euro.

Aproape jumătate dintre românii care vor să plece la muncă peste hotare (47%) sunt calificaţi profesional şi vor salarii de cel puţin 1.000 de euro şi până la 1.500 euro în domenii precum agricultură, construcţii, zootehnie, industria petrolieră, auto sau doresc să fie şoferi profesionişti. În schimb, candidaţii neca lificaţi se mulţumesc cu un salariu de 800-1.000 de euro.

Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de agenţia de recrutare de forţă de muncă pentru străinătate Thera Group, pe baza un eşantion de 1.080 de persoane, din toate zonele ţării şi categoriile profesionale.

"Asteptările salariale ale candidaţilor pornesc de la minimum 800 de euro pentru locuri de muncă în domenii ca agricultură sau construcţii, pe când specialiştii şi muncitorii calificaţi sunt în căutarea unor locuri de muncă plătite cu sume cuprinse între 1.000 şi 1.500 de euro lunar", comentează Cristian Tudorache, director general Thera Group.

Ce vârste au cei care pleacă în străinătate

Aşteptările salariale diferă în funcţie de vârstă. Tinerii de 18-25 de ani se mulţumesc cu un salariu lunar de 800 - 1.000 de euro, pe cand persoanele de peste 25 de ani îşi doresc un venit cuprins între 1.000 şi 1.500 de euro. Potrivit studiului, cei mai mulţi candidaţi îşi doresc un loc de muncă în domeniul construcţiilor (26% dintre respondenţi), agriculturii (25%) şi în industria hotelieră (16%).

Bărbaţii sunt interesaţi în special de joburi în construcţii şi agricultură, în timp ce femeile ar prefera să lucreze în agricultură, industria hotelieră sau să îngrijească vârstnici şi copii.

Cea mai mare parte a candidaţilor pentru un loc de muncă în străinătate, 46%, au vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani, urmaţi de cei de peste 40 de ani, care reprezintă 34% din total. Cei mai mulţi dintre candidaţi, 62%, sunt muncitori calificaţi sau specialişti, iar restul de 38% sunt muncitori necalificaţi.

Puţin peste o cincime dintre candidaţi au studii primare, 35% au absolvit liceul sau o şcoală profesională şi doar 8% au studii superioare.

Din eşantionul pe care s-a efectuat studiul, 32% dintre candidaţi sunt din Muntenia, 25% din Ardeal, 19% din Moldova, 10% din Oltenia, 9% din Banat si 5% din Dobrogea.