Jihadiștii controlează jumătate din Siria, după cucerirea cetății Palmira

Jihadiștii controlează jumătate din Siria, după cucerirea cetății Palmira

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a cucerit în totalitate oraşul antic Palmira, din deşertul sirian, gruparea extremistă extinzându-şi deja controlul asupra a peste jumătate din teritoriul sirian.

Moștenire istorică

„Luptătorii grupării SI se află în toate zonele din Tadmor (numele arab al Palmirei), inclusiv în apropiere de situl arheologic care se situează în sud-vestul orașului”, după cum a declarat directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, Rami Abdel Rahman. ONGul sirian a anunțat că trupele regimului sirian s-au retras de pe toate pozițiile pe care le controlau în Palmira şi la periferia acestuia.

Distrugerea cetăţii antice Palmira din Siria ar fi „o imensă pierdere pentru omenire”, spunea, ieri, Irina Bokova, director al UNESCO, într-un videoclip postat pe internet de organizaţia internaţională. „Palmira este situl unei extraordinare moșteniri mondiale în deșert și orice distrugere a ei ar fi nu numai o crimă de război, ci şi o enormă pierdere pentru omenire”, a spus Bokova, cerând Consiliului de Securitate al ONU să discute acest subiect.

Ne puteți urmări și pe Google News

Siria, aproape cucerită

După distrugerile făcute anterior de jihadiști, în Siria și Irak, există îngrijorări întemeiate că teroriștii vor trece la același gen de acte și vor dărâma comorile arheologice. Odată cu cucerirea acestei „oaze”, de la graniţa cu Irakul, SI controlează, practic, jumătate din teritoriul Siriei.

Palmira era vizitatm înainte de criza siriană, de peste 150.000 de turiști pe an, fiind printre principalele destinații din Siria ale turoperatorilor de turism internaţionali.

 Pe de altă parte, există voci care acuză, dezamăgite, că în plan extern este mai importantă cetatea antică decât viața a sute de mii de oameni, care au murit sau se află în pericol în Siria.

Luptătorii Statului Islamic au distrus, în aprilie, cu buldozere şi explozibili bijuteriile arheologice de la Nimrud (Irak), oraş asirian din secolul al XIII-lea. Anterior, au devastat ruinele de la Hatra, o cetate veche de peste 2.000 de ani, care a rezistat invaziilor romane, şi sculpturi preislamice inestimabile la Mosul. În martie 2015, au distrus Mănăstirea catolică Sf. Gheorghe, din secolul al X-lea, la nord de Mosul.