Jesse Owens, omul care a sfidat propaganda lui Hitler și Goebbels
- Andrei Călin
- 27 august 2016, 00:00
Sportivul american a rămas în istoria Jocurilor Olimpice, după ce a cucerit patru medalii de aur, la Berlin, în 1936, atunci când sistemul nazist se apropia de apogeu.
Înainte de a fi marcate de Emil Zatopek, Mark Spitz, Nadia Comăneci, Carl Lewis, Michael Phelps sau Usain Bolt, Jocurile Olimpice au cunoscut o poveste memorabilă. Cea a americanului Jesse Owens, omul care a rupt bariere ce păreau imposibil de trecut, sportivul care a făcut țăndări propaganda nazistă, bazată pe superioritatea rasei ariene.
În 1931, membrii Comitetului Internațional Olimpic decid să acorde Berlinului onoarea de-a găzdui Olimpiada de vară, în detrimentul Barcelonei. În Germania, evenimentele sunt tumultuoase, mai ales că țara este afectată din plin de marea criză econonimică (1929-1933), iar o mare parte a populației se radicalizează. La doi ani după decizia hotărârea CIO, Adolf Hitler ajunge la putere și începe o politică totalitară.
Americanii, convinși de Goebbels
În 1936, la nivel mondial se discuta cu îngrijorare despre dictatura hitleristă. Nemții pregăteau Jocurile Olimpice, care cădeau cum nu se poate mai bine pentru a deveni un mijloc de răspândire a ideilor fasciste. Însuși Joseph Goebbels, ministrul Propagandei Publice, a fost desemnat de Hitler să coordoneze evenimentul.
Problemele au apărut în momentul în care americanii au anunțat că vor boicota Olimpiada, din cauza politicilor naziste. După mai multe întâlniri cu reprezentanții din SUA, Goebbels a dat asigurări că la Berlin vor putea concura și sportivi de culoare, dar și evrei.
Joseph Goebbels, responsabil cu propaganda nazistă
Owens a vrut să boicoteze Olimpiada
În tabăra americanilor existau destule probleme în acea perioadă. Unul dintre cei mai talentați atleți ai țării, Jesse Owens, a anunțat că nu va merge la Berlin.
Sportivul de culoare promisese unei organizații care lupta pentru apărarea drepturilor minorităților, că nu va concura în Germania. Cu greu a fost convins Jesse, de Larry Snyder, antrenorul care îl lansase în sport, să facă parte din delegația SUA. Născut în 1913, în Oakville, Alabama, Ownes se confruntase cu problemele rasiale.
Adolf Hitler n-a dat ochii cu Jesse Owens
„Trebuie să mergi la Berlin și să-i înfrunți. Este cea mai bunămetodă de a protesta”, i-a spus Snyder elevului său. Jesse a traversat Atlanticul, alături de delegația SUA și a strălucit în Germania. A câștigat aurul în probele de 100 și 200 de metri, la ștafetă 4X100 de metri și la săritura în lungime. Prezenți în tribune, la victoriile americanului, Hitler și Goebbels au înghițit în sec. Dictatorul n-a vrut să-l întâlnească pe americanul care contrazisese fără dubiu ideile supremației rasei ariene și nu i-a premiat decât pe sportivii germani.
A fost încălțat chiar de Adolf „Adi” Dassler
Jesse Ownes a fost însoțit la Berlin și de Larry Snyder, antrenorul și mentorul său. Tehnicianul n-a făcut parte din delegația oficială a SUA, și și-a plătit singur biletul de vapor, dus-întors. Snyder i-a fost alături lui Owens pe tot parcursul competițiilor și pentru că nu era mulțumit de calitatea adidașilor lui Jesse, a plecat prin Berlin să-l caute pe Adolf Dassler. Neamțul începuse să devină cunoscut la nivel mondial, în rândul sportivilor, datorită unor încălțărilor minune pe care le producea. Snyder s-a întâlnit cu Drassler și i-a cumpărat lui Owens două perechi de adidași, cu care americanul a concurat în cele patru probe în care a câștigat medalii de aur. Compania lui „Adi” Dassler avea să devină peste ani, una dintre cele maimari producătoare de echipament sportiv.
Patru medalii de aur a câștigat Owens la Berlin, la 100 și 200 de metri, la ștafetă, 4X100 de metri și la săritura în lungime.