Șeful NATO cere ca Ucraina să lovească Rusia cu armele furnizate de Alianță

NATO Secretary General Jens Stoltenberg meets with the President of Ukraine, Volodymyr Zelenskyy

Jens Stoltenberg, șeful NATO , a declarat joi că „a sosit momentul” ca membrii alianței militare să ia în considerare reducerea restricțiilor impuse Ucrainei și să i se permită să lovească Rusia cu arme furnizate din Occident.

Jens Stoltenberg vrea ca Ucraina să lovească Rusia

De asemenea, secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, a subliniat că armele britanice furnizate Kievului ar putea fi folosite în toată Ucraina și în Crimeea, anexată într-o mișcare ilegală în 2014 de Rusia.

Statele aliate Ucrainei trebuie să-i permită acesteia să lovească teritoriul rus cu armele pe care i le furnizează, a spus joi din nou secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Apelul său revine la o săptămâna după ce a provocat agitaţie în statele membre ale Alianţei, deşi între timp o parte dintre ele au acceptat solicitarea.

„Cred că a sosit momentul să reconsiderăm unele restricţii pentru a le permite ucrainenilor să se apere cu adevărat”, având în vedere luptele recente pe frontul ucrainean”, a spus Jens Stoltenberg.

Multe state NATO sunt de acord cu acest apel

la Praga înaintea unei reuniuni informale a miniştrilor de externe din statele NATO, el făcând referire la progresele înregistrate de trupele ruse, care au deschis un nou front în regiunea Harkov în nord-estul Ucrainei.

Jens Stoltenberg vrea ca Ucraina să lovească Rusia. Sursa foto: Facebook

Mai multe state membre ale NATO au anunţat deja oficial că acceptă cererea lui Stoltenberg, printre acestea numărându-se Regatul Unit, Franţa, Polonia, Republica Cehă, Olanda, Estonia, Letonia, Danemarca şi Norvegia.

Mai mult, Franța ar putea trimite în curând instructori militari în Ucraina, în ciuda îngrijorărilor unor aliați și a criticilor Rusiei, potrivit surselor diplomatice. Parisul ar putea anunța decizia săptămâna viitoare în timpul unei vizite a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski , au adăugat ei.

SUA şi Germania, reticente la acest demers

Altele sunt însă mai reticente, temându-se de un conflict direct cu Rusia. SUA şi Germania, principalele furnizoare de ajutor militar pentru Ucraina în războiul cu Rusia, nu au acceptat până în prezent să ofere Kievului permisiunea de ataca ţinte de pe teritoriul rus cu armele livrate.

Kremlinul a acuzat joi NATO că „provoacă” Ucraina să prelungească războiul, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat marţi ţările europene membre ale NATO cu „consecinţe grave” dacă vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca teritoriul rus.

Comandantul superior al Ucrainei a declarat luni că a semnat documente care le permit instructorilor militari francezi să viziteze centrele de antrenament ucrainene în curând, informează uk.news.yahoo.com.