Pornirile naționaliste, noua provocare pentru NATO. Stoltenberg merge în Balcanii de Vest

Pornirile naționaliste, noua provocare pentru NATO. Stoltenberg merge în Balcanii de Vest Jens Stoltenberg. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg aflat într-o vizită de lucru la Sarajevo, a denunțat amestecul Rusiei în chestiuni ce țin de politica internă a entității sârbe Republica Srpska.

Totodată, numărul unu din Alianța Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg a reiterat sprijinul NATO față de integritatea teritorială a acestei țări.

Jens Stoltenberg: „Suntem îngrijorați de retorica secesionistă”

„Suntem îngrijoraţi de retorica secesionistă, care caută împărţirea, şi de amestecul străin răuvoitor” în Bosnia, a declarat Jens Stoltenberg, făcând referire la Federația Rusă.

Bosnia și Herțegovina a fost divizată în după Războiul intercomunitar din 1992-1995. În prezent țara este împărțită în două entități: una sârbă și una croato-musulmană conduse de la centru de un executiv fără prea multă putere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Milorad Dodik, liderul politic al etnicilor sârbi cunoscut pentru relațiile pe care le are cu președintele rus Vladimir Putin, cultivă de fiecare dată când are ocazia ideea unei secesiuni a entității sârbe-Republica Srpska (RS).

Situația incertă din Bosnia și Herțegovina pune în pericol stabilitatea din Balcani

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg a avertizat că situația incertă din Bosnia și Herțegovina pune în pericol stabilitatea în țară. Mai mult, a adăugat Stoltenberg, efortul privind reformele aflate în curs vor fi anulate în scenariul unei secesiuni.

„Aliaţii susţin ferm suveranitatea şi integritatea teritorială a Bosniei-Herţegovina. Securitatea voastră este importantă în regiunea Balcanilor de Vest şi în Europa”, a insistat Jens Stoltenberg. Declarațiile liderului NATO vin la câteva zile după avertismentul lansat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev a declarat că Moscova urmărește destabilizarea Peninsulei Balcanică și a Europei de Est, inclusiv Republica Moldova. În accepțiunea președintelui ucrainean Putin înceracă să deturneze atenția de la războiul din Ucraina.

„Acordați atenție Balcanilor. Credeţi-mă, primim informații. Rusia are un plan (...). Dacă ţările din lume nu fac nimic acum, va exista din nou o astfel de deflagraţie”, a avertizat Volodimir Zelenski. Misiunea europeană (EUFOR-Althea) este prezentă în Bosnia-Herțegovina anterior izbucnirii conflictului militar din Ucraina.

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski. Sursa foto: Facebook

Jens Stoltenberg se va deplasa în Kosovo, Serbia și Macedonia de Nord

Ulterior momentului 24 februarie 2022 misiunea EUFOR-Althea a fost consolidată. Volumul cadrelor militare dislocate în țara din Balcani a crescut de la 500 la 1000 de militari.

Jens Stoltenberg se află într-un turneu în Balcanii de Vest. Vizita lui Jens Stoltenberg în Bosnia-Herțegovina face parte dintr-un turneu diplomatic pe care oficialul NATO îl face în Balcanii de Vest. După vizita de astăzi, unde s-a întâlnit cu Borjana Kristo, ministrul bosniac al Apărării, Stoltenberg se va deplasa în Kosovo, Serbia și Macedonia de Nord, informează AFP.