Europa și NATO trebuie să fie pregătite pentru zece ani de război în Ucraina, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general demisionar al NATO, pentru BBC. Paradoxul situației rezidă în faptul că, cu cât aliații occidentali sunt mai convingători de faptul că sunt gata de un război lung, acesta s-ar putea termina mai repede. Întrebat dacă țările NATO ar trebui să fie pregătite, ca războiul să se prelungească până la zece ani, Jens Stoltenberg a răspuns: „Da!”.
Paradoxurile războiului din Ucraina, evocate de secretarul general al NATO
„Important este că, cu cât sprijinim mai mult Ucraina și facem eforturi mai mari în această direcție, cu atât războiul se poate termina mai repede. Paradoxul este că președintele Putin crede acum că ne poate opri. De aceea, războiul continuă”, a spus secretarul general al NATO, pentru BBC.
„Și când sugerăm foarte clar că suntem implicați în acest proces, pe termen lung, că ne angajăm să ajutăm Ucraina pentru o lungă perioadă de timp, creăm condițiile necesare pentru soluționarea conflictului, în care Ucraina va domină ca stat suveran și independent”, a subliniat Jens Stoltenberg. Oficialul a fost secretar general al NATO, timp de zece ani și va demisiona din această funcție, în luna octombrie. Fostul premier olandez Mark Rutte a fost desemnat la conducerea Alianței Nord-Atlantice.
Traian Băsescu: „Soluția rapidă pentru Republica Moldova: Unirea cu România”
Pe de altă parte, în contextul războiului ruso-ucrainean și al integrării europene, soluția rapidă pentru Republica Moldova, oferită de președintele Traian Băsescu, într-o emisiune de la B1, este Unirea cu România.
„Soluția rapidă de intrare în UE și de garantare a securității este Unirea cu România, pentru că Republica Moldova ar intra automat în NATO. În momentul de față, pe conducătorii Republicii Moldova îi împiedică Constituția să se apropie de NATO. Aceasta prevede neutralitatea statului pentru totdeauna. Constituția îi oprește să facă alianțe – fie defensive, fie ofensive. Unirea cu România ar rezolva și aderarea la UE, și securitatea prin NATO”, a declarat Traian Băsescu, pentru aceeași sursă.
Igor Dodon nu ar fi renunțat întâmplător să candideze la prezidențiale
Referitor la alegerile prezidențiale de peste Prut, fostul președinte al României a spus următoarele: „Cu Maia Sandu, șefă a statului, Republica Moldova va îndeplini programul de preaderare. Pentru că Igor Dodon a renunțat să candideze, Maia Sandu are toate șansele să câștige. Și nu cred că Dodon a renunțat întâmplător. Demn de menționat este că cel care a aprobat ca Republica Moldova să intre într-un program de asociere cu UE a fost președintele comunist Vladimir Voronin. N-aș spune că toți comuniștii moldoveni sunt antieuropeni. Una declară, pentru a-și lua voturile și alta, când e de făcut acțiuni”.