Jelim peste 800.000 de morți. Lumea, în fața unei epidemii care nu se mai termină

O cifră intolerabil de mare, la ora când omenirea dispune, mai mult ca oricând, de cele mai avansate tehnologii, dar și la ora când există 25 de milioane de cazuri confirmate de infecții cu coronavirusul SARS-CoV-2.

În urmă cu doar șase luni, lumea privea cu neîncredere la vecinii Chinei, Italia a început să-și închidă orașele, iar directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a admis, din vârful buzelor, că  lumea ar trebui să le pregătească „pentru o posibilă pandemie” .

„Posibila pandemie” a fost mai mult decât confirmată, iar lumea jeleste peste 800.000 de morți iar 25 de milioane de cazuri confirmate de infecție cu coronavirusul Sars-CoV-2 sunt statistici terifiante.

Dar aceste cifre nu sunt decât o reflectare palidă a realității, deoarece testele au fost rezervate multă vreme pentru cazuri grave și anumite țări întâmpină greutăți să identifice o imagine reală a situației de pe teritoriul lor.

Descoperit în decembrie 2019 în inima Chinei, SARS-CoV-2 a „vizitat” până acum  210 țări și teritorii. Pe harta întreținută la zi de Universitatea Johns-Hopkins, chiar Groenlanda prezintă un punct roșu mic, cu 14 cazuri. Singura care a scăpat de urgie este Antarctica. Este simplu: acolo unde sunt oameni, există și Covid.

Și situația continuă să se deterioreze, dând naștere la temeri ale unui al doilea val , care au motivat, în unele cazuri, o reluare a măsurilor restrictive.

În Europa, îngrijorarea crește treptat. În Italia, care a suferit în special în luna martie, circulația virusului este din nou în creștere, deși ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a dat asigurări, duminică, că situația rămâne sub control.

Germania, care tocmai a clasificat Île-de-France și Provența-Alpi-Coasta de Azur în zone de risc , vede, de asemenea, numărul de noi contaminări crescând, în special, explică autoritățile, de la la întoarcerea turiștilor germani plecați în vacanță în regiuni afectate.

Seul, care a reușit să stăpânească primul val epidemic fără a recurge la arma masivă a izolării, a înregistrat cea mai mare creștere de la începutul lunii martie a numărului de noi infecții,  cu 397 de cazuri noi.

„Suntem la un pas de o epidemie națională” , a declarat directorul Centrelor coreene pentru controlul și prevenirea bolilor (KCDC) Jung Eun-kyeong.

Aproape peste tot în lume, restricțiile sunt în creștere după o relaxare relativă în perioada estivală. Purtarea unei măști se generalizează  (Coreea de Sud o cere acum în toate spațiile publice interioare și exterioare), și sunt decretate stări de urgență.

Finlanda a introdus, luni, restricții de frontieră stricte, în timp ce Australia, în urma unui focar mai mare de la începutul lunii iulie decât cel din martie / aprilie, a decis măsuri de izolare în Melbourne.

Cu peste 5,7 milioane de cazuri și aproape 180 000 de decese, Statele Unite sunt cea mai  afectată țară, înaintea Braziliei (3,6 milioane de cazuri, 115 000 de decese) și Indiei  (3,1 milioane cazuri, 57.500 de decese).

Cele trei țări cumulează, împreună cu Mexic (560.000 de cazuri, 60 .00 de morți), jumătate din decesele înregistrate  în lume.

Însă comparațiile internaționale bazate pe aceste cifre brute rămân dificile: disponibilitatea testelor și accesul la sistemul de asistență medicală și, prin urmare, numărul de cazuri și decese, sunt  variabile de la o țară la alta.

Mai mult, epidemia nu adoptă același ritm peste tot în lume; astfel, dacă se schițează un declin în Statele Unite, în Brazilia și în Mexic, ea este în creștere în India.

Săptămâna trecută, Organizația Mondială a Sănătății a spus că speră „să termine cu această pandemie în mai puțin de doi ani”, potrivit directorului organizației, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Speranțele OMS se bazează în special pe sosirea unui vaccin. Luni, în cadrul unui briefing de presă, directorul OMS a cerut țărilor să se unească în continuare în mecanismul Covax, care finanțează dezvoltarea vaccinurilor împotriva Covid-19, asigurând în același timp acces universal la acestea atunci când vor fi puse la punct.

„Naționalismul în ce privește vaccinului ajută doar virusul”, a spus directorul general al OMS.

„Dacă doar un număr mic de țări au acces la vaccin, acesta va prelungi pandemia (...). Lumea a investit 3000 de miliarde de dolari pentru a menține economia. Investiția în mecanismul Covax este cea mai rapidă cale de a pune capăt pandemiei și de a asigura o redresare economică durabilă”.

Rămâne de văzut ce surprize neplăcute poate avea încă SARS-CoV-2 pentru noi.

Astfel, primul caz de reinfecție confirmată (încă în curs de examinare de către OMS) a fost descris de cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong: infectat pentru prima dată în martie, un tânăr de 33 de ani s-a reinfectat în timpul unei călătorii în Europa: comparația virușilor aflați la originea celor două infecții arată că ei diferă ușor.

Dacă se confirmă acest lucru, poate fi o excepție printre milioane de cazuri. Sau semnul unei imunități prea volatile pentru a spera să-l vedem pe SARS-CoV-2 dispărând din viața noastră.