Jelim peste 800.000 de morți. Lumea, în fața unei epidemii care nu se mai termină

Jelim peste 800.000 de morți. Lumea, în fața unei epidemii care nu se mai termină

Aproape peste tot în lume, restricțiile sunt în creștere după o relaxare relativă în perioada estivală. Purtarea unei măști se generalizează  (Coreea de Sud o cere acum în toate spațiile publice interioare și exterioare), și sunt decretate stări de urgență.

Finlanda a introdus, luni, restricții de frontieră stricte, în timp ce Australia, în urma unui focar mai mare de la începutul lunii iulie decât cel din martie / aprilie, a decis măsuri de izolare în Melbourne.

Cu peste 5,7 milioane de cazuri și aproape 180 000 de decese, Statele Unite sunt cea mai  afectată țară, înaintea Braziliei (3,6 milioane de cazuri, 115 000 de decese) și Indiei  (3,1 milioane cazuri, 57.500 de decese).

Cele trei țări cumulează, împreună cu Mexic (560.000 de cazuri, 60 .00 de morți), jumătate din decesele înregistrate  în lume.

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă comparațiile internaționale bazate pe aceste cifre brute rămân dificile: disponibilitatea testelor și accesul la sistemul de asistență medicală și, prin urmare, numărul de cazuri și decese, sunt  variabile de la o țară la alta.

Mai mult, epidemia nu adoptă același ritm peste tot în lume; astfel, dacă se schițează un declin în Statele Unite, în Brazilia și în Mexic, ea este în creștere în India.

Săptămâna trecută, Organizația Mondială a Sănătății a spus că speră „să termine cu această pandemie în mai puțin de doi ani”, potrivit directorului organizației, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Speranțele OMS se bazează în special pe sosirea unui vaccin. Luni, în cadrul unui briefing de presă, directorul OMS a cerut țărilor să se unească în continuare în mecanismul Covax, care finanțează dezvoltarea vaccinurilor împotriva Covid-19, asigurând în același timp acces universal la acestea atunci când vor fi puse la punct.

„Naționalismul în ce privește vaccinului ajută doar virusul”, a spus directorul general al OMS.

„Dacă doar un număr mic de țări au acces la vaccin, acesta va prelungi pandemia (...). Lumea a investit 3000 de miliarde de dolari pentru a menține economia. Investiția în mecanismul Covax este cea mai rapidă cale de a pune capăt pandemiei și de a asigura o redresare economică durabilă”.