Economistul Jean-Paul Fitoussi: „L-am susţinut pe Macron, dar este doar un IMBECIL”

Economistul francez Jean-Paul Fitoussi a declarat pentru Fatto Quotidiano: „La Paris nu se înţelege ce se întâmplă în Franţa. Preşedintele a ajutat pe cei bogaţi uitând săracii şi stânga ”.

Un adjectiv pentru a-l defini pe Emmanuel Macron?  „Imbecil”. Jean-Paul Fitoussi nu se joacă cu cuvintele. Economistul francez, de origine tunisiană, a susţinut pe preşedintele francez, dar acum îl terfeleşte fără urmă de regret. ''Îl consideram un tip deosebit, în formă'', spune într-un interviu pentru Fatto Quotidiano, dar ''francezii şi-au dat seama de -spoială- şi nici aceea făcută bine, pe un zid plin cu crăpături''. Fitoussi demolează acţiunea liderului partidului En Marche aflat acum la Elysée.

''Parisul nu cunoaşte Franţa, iar cine locuieşte la Paris habar n-avea că milioane de francezi îşi duc zilele cu dificultatea cea mai extremă care poate fi imaginată. Se trezesc uimiţi de această furie, dar un politician care nu-şi cunoaşte Ţara, ce conducător este? Franţa este bulversată de protestele Vestelor Galbene, iar preşedintele francez va trebui să se prezinte cu ceva în faţa naţiunii.

''Macron anunţase că programul său era constituit din două părţi. Se deschidea către dreapta, elitelor, burgheziei întreprinzătoare, garantând reducerea taxelor asupra capitalului financiar. Şi oferea însă stângii, poporului, o îmbunătăţire a condiţiilor economice".

Ajutorul pentru dreapta a fost imediat

"Bogaţii şi foarte bogaţii şi-au văzut uşurate taxele pe capital, le-a lăsat intacte doar pe cele asupra patrimoniului imobiliar. Săracilor, însă, nu le-a oferit nimic. Creşterea preţului benzinei a fost o adevărată provocare, scânteia care a aprins fitilul. Acea provocare, fruct al necunoaşterii problemelor din teritoriu, a dezlănţuit protestele. Lumea s-a gândit:  bezmeticul ăsta scade taxele celor bogaţi şi le aruncă asupra noastră cei săraci''.

Marches arrière-ul Parisului a sosit ''prea târziu'', potrivit lui Fitoussi. Viitorul lui Macron este însă încă în mâinile sale. ''Franţa are un spate puternic, iar preşedintele Republicii poate dormi liniştit. Dacă vrea şi se trezeşte la timp, poate să rămână până la terminarea ultimei zile din mandat. Altfel îşi poate da demisia, dacă intuieşte că n-are suficient calibru şi forţă politică'' concluzionează economistul.