Jean-Claude Juncker: Uniunea Europeană primeşte 160.000 de REFUGIAŢI. Cotelele redistribuite statelor UE vor fi obligatorii

Jean-Claude Juncker: Uniunea Europeană primeşte 160.000 de REFUGIAŢI. Cotelele redistribuite statelor UE vor fi obligatorii

Uniunea Europeană duce lipsă de uniune şi de Europă, iar acest lucru trebuie să se schimbe, a declarat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în discursul său anual privind "Starea Uniunii", prezentat în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg. El a anunţat că Uniunea Europeană primeşte 160.000 de refugiaţi, care vor fi redistribuiţi ţărilor UE, aceste cote fiind obligatorii.

Astfel, României îi vor reveni mai degrabă peste 6.000 de migranţi, în timp ce atât premierul Victor Ponta, cât şi preşedintele Klaus Iohannis au transmis că ţara noastră va putea primi în jur de 1.700 de refugiaţi, doarece aceasta este capacitatea centrelor.

''Nu suntem într-o situaţie bună. Există o lipsă de Europa în UE şi este o lipsă de uniune în Uniunea Europeană. Asta trebuie să se schimbe'', a spus Juncker în faţa eurodeputaţilor, citat de Agerpres.

Şeful executivului comunitar s-a referit concret la actuala criză a refugiaţilor, apreciind că ''europenii trebuie să-şi reamintească faptul că Europa este un continent unde fiecare, într-un fel, a fost un refugiat'' şi menţionând valurile de imigranţi irlandezi, scoţieni şi polonezi care au ajuns în Statele Unite.

Ne puteți urmări și pe Google News

''Noi, europenii, trebuie să ştim şi să nu uităm niciodată de ce dreptul la azil este unul dintre drepturile fundamentale, cele mai importante. Nu trebuie să uităm acest lucru. Este adevărat că Europa nu poate adăposti toată suferinţa lumii, dar trebuie să punem această problemă în perspectivă'', a insistat preşedintele CE în discursul său.

Potrivit acestuia, refugiaţii în Uniunea Europeană reprezintă doar 0,11% din populaţia forului comunitar, în timp ce în Liban ei reprezintă un sfert dintr-o populaţie care are doar o cincime din nivelul de trai din UE. ''Cine suntem noi pentru a nu face niciodată astfel de comparaţii?'', s-a întrebat retoric Jean-Claude Juncker.

El a estimat că atât timp cât în Siria va fi război, criza refugiaţilor nu va dispărea. ''Luptăm contra Statului Islamic - atunci de ce să nu fim gata să-i acceptăm pe cei care fug de Statul Islamic?'', a adăugat preşedintele executivului UE.