Evenimentul Zilei > International > JEAN-CLAUDE JUNCKER: Niciun stat nu va mai adera la Uniunea Europeană în următorii 5 ani
JEAN-CLAUDE JUNCKER: Niciun stat nu va mai adera la Uniunea Europeană în următorii 5 ani

JEAN-CLAUDE JUNCKER: Niciun stat nu va mai adera la Uniunea Europeană în următorii 5 ani

Preşedintele desemnat al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că niciun stat nu va mai adera la Uniunea Europeană în cei cinci ani ai mandatului său, deşi statele din Balcani ar trebui să se alăture UE.

„Nu va exista nici o nouă extindere în următorii cinci ani", a precizat, azi, Juncker în faţa parlamentarilor europeni, care urmează să voteze în cursul zilei nominalizarea sa. "UE are nevoie să facă o pauză în procesul său de extindere pentru a consolida ceea ce s-a făcut în 28" de state membre, a adăugat el, amintind că 13 ţări au aderat în ultimii zece ani.

"În timpul preşedinţiei mele la Comisie, negocierile în curs vor continua, în special cu Balcanii Occidentali, care au nevoie de o perspectivă europeană", a adăugat el, potrivit Mediafax.

Fostul premier luxemburghez a menţionat de asemenea încetinirea procesului de extindere în ultimii ani.

După aderarea Croaţiei în 2013, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Kosovo, Albania şi Bosnia-Herţegovina s-au angajat în negocieri mai mult sau mai puţin avansate cu UE, în timp ce procesul pare să fie într-un punct mort cu Turcia.

Juncker a făcut de asemenea apel la "intensificarea eforturilor de cooperare, de asociere şi de parteneriat" cu ţările din "vecinătatea estică", precum Ucraina şi Republica Moldova. "Ucrainenii sunt un popor european şi Ucraina are locul său în Europa", a afirmat el.

El s-a pronunţat de asemenea pentru "o Europă mai puternică pe scena internaţională". "Nu putem să ne mulţumim cu politica noastră externă actuală", a apreciat el, regretând că acţiunea şefei diplomaţiei europene este uneori "înfrânată" de miniştrii Afacerilor Externe din statele membre.

Juncker şi-a exprimat speranţa că următorul Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe va fi "o personalitate respectată şi experimentată".

Reuniţ, mâine,  în summit la Bruxelles, liderii UE ar trebui să îl desemneze pe succesorul britanicei Catherine Ashton. Pentru acest post au fost citate numele ministrului Afacerilor Externe din Italia, Federica Mogherini, şi al comisarului bulgar pentru Ajutor Umanitar, Kristalina Gheorghieva.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: