Puterea tehnologică imensă de care dispune Japonia ar putea pătrunde pe o nouă piaţă internaţională odată cu ridicarea embargoului autoimpus asupra exportului de armament care a fost introdus în anii '70, scrie TimesOnline.
Decizia controversată, care este deja criticată de clasa mijlocie niponă predominant pacifistă, ar putea aduce însă beneficii economice importante Japoniei şi să ducă la o realiniere a Japoniei în industria mondială a apărării.
Un membru al Parlamentului a spus că importanţa amendamentului ar putea fi conversia utilităţii industriei japoneze de robotică de la scopuri civile, la scopuri militare într-o perioadă în care cheltuielile modiale în domeniul apărării se concentrează către echipamente comandate de la distanţă, cum ar fi avioanele fără pilot.
Ridicarea embargoului autoimpus în urmă cu 33 de ani va permite accesul a câtorva dintre cele mai avansate companii de inginerie din lume pe piaţă internaţională de armament, una dintre puţinele zone unde resursele tehnologice imense ale Japoniei nu au propulsat (din motive pur politice) niciun jucător important.
O singură excepţie Acţiunea, care va fi anunţată, conform unor surse guvernamentale, chiar de premierul Taro Aso în următoarele zile, va permite companiilor nipone să participe la proiecte mixte, cu producători de armament americani sau europeni. Până în acest moment, o singură dispensă de la regulă a fost permisă - în 2005, când Japonia a lucrat alături de companii din Statele Unite ale Americii la construirea unui sistem defensiv considerat de o importanţă critică faţă de ameninţarea militară reprezentată de Coreea de Nord. Japonia a cheltuit aproximativ 6 miliarde de euro în acest proiect.
Chiar dacă vânzările companiilor sunt limitate la piaţa internă, câteva conglomerate industriale japoneze, printre care şi Mitsubishi Heavy Industries (MIH), sunt prezente în topul celor mai mari companii producătoare de armament din lume. MIH produce un avion de vânătoare şi mai multe nave de război. Decizia de a relaxa embargoul este în discuţie de mai mulţi ani, însă contextul actual al economiei globale, care a dus la prăbuşirea exporturilor nipone, ar putea contribui decisiv la aprobarea acesteia.