Guvernul japonez a admis pentru prima dată că leucemia de care suferă un angajat al centralei nucleare de la Fukushima a fost cauzată de radiaţii, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii.
Până în prezent, chiar dacă alţi foşti angajaţi de la Fukushima Daiichi, centrala distrusă de tsunami la 11 martie 2011, s-au îmbolnăvit de cancer, este pentru prima dată când expunerea la radioactivitate din acest loc este considerată factor declanşator al bolii.
`Acest caz întruneşte condiţiile~ pentru recunoaşterea bolii, a explicat un funcţionar al ministerului în cursul unei conferinţe de presă Tokyo.
În afară de această primă recunoaştere a unui caz de îmbolnăvire, alte trei sunt în curs de examinare, a precizat ministerul, care exclusese anterior alte dosare prezentate de foşti angajaţi, scrie AFP, citată de Agerpres.
Trei din şase reactoare ale centralei Fukushima Daiichi au intrat în fisiune, la câteva ore de la producerea tsunami care a distrus coasta de nord-est a arhipelagului nipon în urmă cu patru ani şi jumătate.
Exploziile de hidrogen produse ulterior au distrus clădirile centralei, ceea ce a condus la scurgeri importante de elemente radioactive.
Oficial, nici o persoană nu a decedat din cauza expunerii la radiaţii după catastrofa de la centrala Fukushima Daiichi, cel mai grav accident atomic din lume de la cel de la Cernobâl (Ucraina), în 1986.
Chiar decesul cauzat de cancer al celui care era directorul centralei în momentul accidentului, Masao Yoshida, nu a fost legat oficial de expunerea la radiaţii în acel moment.