Japonia: Partidul de guvernământ spre o mare victorie în alegerile senatoriale

Japonia: Partidul de guvernământ spre o mare victorie în alegerile senatorialeSursa: arhiva EVZ

Japonezii au votat duminică, deloc surprinzător, coaliția de guvernământ la alegerile senatoriale, potrivit rezultatelor parțiale, un scrutin care a fost umbrit de asasinarea fostului premier Shinzo Abe, vineri, în timpul unui miting electoral.

Partidul Liberal Democrat (PLD, dreapta naționalistă) din care făcea parte domnul Abe, și aliatul său Komeito, ar putea, conform proiecțiilor postului public NHK, să câștige împreună până la 83 de locuri din cele 125 care urmau să fie ocupate duminică. (Senatul are un total de 248 de locuri, dintre care jumătate sunt reînnoite la fiecare trei ani).

La ora 18.00, cu două ore înainte de închiderea urnelor, prezența la vot era de 27,38%, cu foarte puțin mai mare decât cea de la alegerile senatoriale anterioare, notează La Libre.

Actualul premier japonez, Fumio Kishida, denunţase atacul "barbar" împotriva lui Shinzo Abe, fostul său mentor, insistând asupra importanţei "apărării unor alegeri libere şi corecte, care sunt fundamentul democraţiei". "Nu vom ceda niciodată în faţa violenței", a tunat el.

Având loc la Nara, în vestul arhipelagului, asasinarea prin împuşcare a domnului Abe, unul dintre cei mai cunoscuți politicieni ai Arhipelagului, a şocat şi emoţionat profund în Japonia și în străinătate și mesajele de condoleanțe au continuat să curgă din întreaga lume, inclusiv din China și Coreea de Sud, cu care Japonia are o relație adesea complicată.

După ce a fost suspendată pentru scurt timp de diferitele partide la vestea atacului fostului premier, campania electorală s-a reluat sâmbătă cu măsuri de securitate sporite, întrucât poliția din Nara a recunoscut vicii "de netăgăduit" în jurul mitingului domnului Abe.

„Japonia se află și ea în criză economică în multe privințe”

Acesta a fost dominată de preocupările locale, în special de creșterea prețurilor și riscurile privind furnizarea de energie electrică, în timp ce valul de căldură care a afectat Japonia de la sfârșitul lunii iunie a stârnit temeri de o penurie de energie.

"Economia mondială stagnează și Japonia se află și ea în criză economică în multe privințe, cu salariile care nu cresc", a declarat Shigeru Kato, 75 de ani, intervievat de AFP după ce a părăsit o secţie de votare din Tokyo. Dacă nu facem nimic, "Japonia se va scufunda și mai mult", a adăugat el.

Într-o țară adesea criticată pentru lipsa de reprezentare a femeilor în instituțiile sale și în managementul companiilor sale, o proporție record de 33% dintre femei și-a făcut apariția duminică aceasta printre cei 545 de candidați.

Marea victorie senatorială care se profilează ar consolida puterea lui Fumio Kishida, care a susținut o politică economică mai redistributivă numită "noul capitalism", înainte de o perioadă de trei ani fără alegeri programate.

Cooperarea sa strânsă cu aliații occidentali ai Japoniei pentru a exercita presiuni asupra Rusiei a fost, de asemenea, lăudată în Arhipelag, iar planul său de a crește "semnificativ" bugetul apărării este de asemenea popular, întrucât China continuă să-și afirme ambițiile teritoriale în Asia-Pacific.

Tendința de creștere a cheltuielilor pentru apărare s-ar putea consolida și mai mult după alegeri, potrivit lui Yu Uchiyama, profesor de științe politice la Universitatea din Tokyo, care consideră că "poziția fermă a Japoniei în ceea ce privește China va fi probabil menținută".

Traducerea: Rodezia Costea/rcostea/czaharia

Ne puteți urmări și pe Google News