Operatorul centralei nucleare de la Fukushima, compania Tepco, a dat publicităţii un document ce cuprinde mărturiile angajaţilor cuprinşi de disperare în momentele de după cutremurul şi tsunamiul din 11 martie, care s-au aflat la originea catastrofei nucleare, relatează AFP.
Într-o audiere pe tema dezastrului, un operator şef, care se afla în sala de control a centralei nucleare, a descris modul în care luminiţele panoului au pâlpâit înainte de a se stinge, în ziua accidentului, simultan stingându-se lumina în întreaga cameră. "Mi-am dat seama că a lovit un tsunami acolo atunci când unul dintre angajaţi a intrat fugind în cameră şi a ţipat "apa mării este pe cale să ajungă aici", a declarat operatorul-şef.
"M-am pierdut complet după penele de curent", a spus el. "Şi ceilalţi colegi au devenit anxioşi. Au început să se certe şi să se întrebe unul pe altul de ce ar trebui să rămânem acolo, când nu puteam face absolut nimic pentru a controla reactoarele?". "M-am aplecat şi i-am implorat să rămână", a mărturisit bărbatul. Sisteme de control paralizate
Cutremurul cu magnitudinea 9, ca şi tsunamiul care a urmat au paralizat sistemele electrice şi de răcire ale centralei, provcând cea mai gravă criză nucleară mondială de la cea din Cernobâl încoace, de acum 25 de ani. Accidentul nuclear a făcut ca mii de oameni să fie evacuaţi din oraşele din zonă, probabil pentru decenii întregi, din cauza radioactivităţii. Cutremurul şi tsunamiul din 11 martie au făcut 27.000 de morţi şi dispăruţi în Japonia.
Raportul interimar dat publciităţii, ieri, de compania Tepco, este primul care cuprinde declaraţiile angajaţilor, şi descrie, de asemenea, încercările de eliberare a presiunii într-unul dintre reactoare, deschizând manual o valvă de ventilaţie, pentru a se evita o fuziune cu consecinţe catastrofale.
"Ne-am pus toţi echipamentele de protecţie, dar nu am putut lăsa în niciun caz ca tinerii angajaţii să facă munca acolo, pentru că trebuia să mergem într-o zonă unde nivelul radiaţiilor era extrem de ridicat", îşi aminteşte un alt angajat. Operatorii au evocat şi condiţiile de muncă deplorabile în care au fost nevoiţi să încerce să stabilizeze centrala. "Am simţit numeroase replici ale cutremurului şi de câteva ori am fost nevoiţi să ne refugiem pe un deal, în disperare de cauză, cu măştile pe figură, temându-ne de tsunami", a povestit un altul.