Tokyo denunţă, în Carta Albă a Apărării pe anul 2015, ambiţiile Beijingului în Marea Chinei de Sud, apreciind că autorităţile chineze ar încerca să preia prin forţă controlul în zonele disputate.
„În ceea ce priveşte problemele maritime, China continuă să acţioneze într-un mod autoritar, unilateral şi fără a lăsa loc compromisului”, subliniază Japonia în documentul menţionat, criticând „tentativele coercitive (ale Beijingului) pentru schimbarea statu-quo-lui” cu referire la construcţia de insule artificiale în zonă, scrie AFP, citată de Agerpres.
Beijingul este acuzat de transformarea recifelor de corali din Marea Chinei de Sud în porturi şi diverse infrastructuri pentru a câştiga teren în această zonă şi pentru a-şi extinde suveranitatea.
În documentul elaborat de autorităţile de la Tokyo este menţionat şi conflictul teritorial legat de insulele nelocuite din Marea Chinei de Est, numite Senkaku de Japonia şi revendicate de chinezi sub denumirea de Diaoyu.
Numărul vaselor chineze ce patrulează în aceste ape disputate „creşte neîncetat”, se arată în Carta Albă japoneză, amintindu-se faptul că, în februarie 2015, trei nave ale pazei de coastă chineze au pătruns, pentru prima dată, în insulele Senkaku.
Tokyo cere totodată Beijingului „să oprească lucrările” de foraj în zonele maritime potenţial bogate în gaze naturale.
Japonia salută însă instituirea unui mecanism de comunicare de urgenţă pentru prevenirea oricărui incident maritim între cele două ţări, care au schiţat în ultimele luni o anumită dorinţă de aplanare a tensiunilor, deşi acestea rămân în continuate destul de accentuate.
Beijingul a criticat, săptămâna trecută, adoptarea de către Parlamentul de la Tokyo a noilor legi controversate din domeniul apărării ale premierului Shinzo Abe, destinate să întărească rolul militar al Japoniei pe scena internaţională, autorităţile chineze considerându-le un „act fără precedent după al Doilea Război Mondial”.
În Carta sa Albă, Japonia evocă şi dosarul ucrainean, considerând că Rusia „s-a angajat într-un război hibrid, care este dificil de identificat în mod clar ca un atac armat lansat de o ţară”.
Este o problemă de securitate globală care poate afecta întreaga comunitate internaţională, inclusiv Asia, avertizează guvernul nipon în documentul său.