În cadrul unei întâlniri cu reprezentanții Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și mai mulți antreprenori locali, Hitoshi Noda a amintit românilor nefericitul eveniment din ianuarie anul trecut.

În ianuarie 2018, premierul Japoniei, Shinzo Abe a venit în România pentru o întâlnire istorică. Trebuia să aibă o întrevedere cu omologul său, dar Mihai Tudose și-a dat demisia cu o zi înainte de vizita oficialului nipon. Astfel, delegația japoneză a fost lăsată pe mâna vicepremierului.

În urma rușinosului eveniment, reprezentanții Guvernului României nu au prezentat scuze, iar Hitoshi Noda, ambasador al Japoniei în România specificat acest lucru într-un discurs susținut joi, în fața oficialilor Ministerului pentru IMM-uri.

„O misiune importantă formată din oameni de afaceri puternici l-a însoţit pe prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, când a venit în vizită în ţara voastră anul trecut. Însă prim-ministrul nipon a sosit la București doar ca să afle că nu era așteptat de unele autorități cu care avea programate întrevederi politice, din cauză că unul dintre responsabilii români tocmai demisionase. Cu toate acestea, au avut loc mai multe întâlniri de afaceri”, a declarat Hitoshi Noda.