JANDARMERIA la RAPORT în Parlament. Comisie pentru VIOLENȚELE din Piața Victoriei
- Petrisor Cana
- 13 august 2018, 19:54
Modul în care a acționat Jandarmeria Română în timpul mitingului de vineri seara, în Piața Victoriei, va fi discutat în Parlament. Comisia pentru apărare din Camera Deputaţilor se va reuni, marți, în ședință de urgență în care se va discuta solicitarea PNL de a-i audia pe ministrul de Interne, Carmen Dan, pe şeful Jandarmieriei, Sebastian Cucoş și pe prefectul Capitalei, Speranţa Clişeru.
Cazul violențelor din stradă și modul în care a acționat Jandarmeria Română se mută în Parlament. Deputaţii din Comisia de apărare se vor întruni marţi, pe ordinea de zi fiind şi solicitarea PNL de a o invita la audieri pe ministrul de Interne, Carmen Dan, în legătură cu intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august, a declarat preşedintele acestui for legislativ, deputatul PSD Dorel Căprar, citat de mediafax.ro.
La rândul său, vicepreşedintele Comisiei, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, a declarat urmează să fie discutate procedurile pentru audierea ministrului de Interne, Carmen Dan, a şefului Jandarmieriei, Sebastian Cucoş, a prefectului Capitalei, Speranţa Clişeru, dar şi a altor persoane implicate în activitatea de coordonare a Jandarmeriei, la intervenţia de la protestul din 10 august.
Raeţchi a anunţat luni că liberalii au cerut convocarea urgentă a Comisiei, în vederea audierii şefilor din Jandarmerie şi din MAI pe tema intervenţiei din 10 august din Piaţa Victoriei. Într-un mesaj adresat preşedintelui Comisiei, Dorel Căprar, el a formulat o solicitare în 10 puncte în care arată că se impun lămuriri, printre altele, cu privire la strategia ofensivă a Jandarmeriei, dotările şi armamentul de care au dispus jandarmii, precum şi detalii legate de ordinul de intervenţie.
„În ultimele luni, am solicitat în mai multe rânduri audierea ministrului de Interne şi a şefilor din Jandarmerie, după o serie de intervenţii îngrijorătoare în cursul manifestaţiilor de protest din Bucureşti. Ne doream să aflăm, în cadrul acelor audieri, ce condiţii speciale au determinat intervenţii în forţă, în contextul în care în România am avut sute de proteste paşnice. Din păcate, parlamentarii PSD-ALDE au votat de fiecare dată împotriva convocărilor solicitate - deşi acestea erau legitime, necesare, chiar obligatorii în baza atribuţiilor noastre. Dacă nu intervenim atunci când cetăţenii acuză brutalităţi ale forţelor de ordine, atunci când să o facem şi care mai sunt atribuţiile noastre? Cred că dacă Comisia nostră şi-ar fi exercitat la timp această atribuţie de control, dacă am fi arătat Ministrului de Interne că dă socoteală cu adevărat în faţa Parlamentului, nu am fi ajuns la intervenţia violentă din Piaţa Victoriei”, a transmis Raeţchi în scrisoare.