Poate prelua JANDRAMERIA atribuțiile SPP? Colonel Sebastian Cucoș: “SUNTEM MILITARI și MISIUNILE SE EXECUTĂ LA ORDIN”
- Feri Predescu
- 22 ianuarie 2019, 20:04
Prim-adjunctul inspectorului general al Jandarmeriei Române, colonel Sebastian Cucoș, confirmă faptul că s-au făcut demersuri pentru ca Jandarmeria să aibă și atribuții de poliție judiciară, dar susține că nu deține informații conform cărora ar fi posibil să se ocupe și de protecția demnitarilor. Dacă însă o decizie în această privință s-ar lua la “nivel superior”, fiind o structură militară, Jandarmeria ar executa ordinul.
În ianuarie 2018, la scurt timp de la învestire, premierul Viorica Dăncilă a refuzat să beneficieze de protecția SPP, preferând Jandarmeria (până când România a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene). La scurt timp, toți miniștrii Executivului au renunțat la serviciile SPP. Sunt și acum miniștri, precum Ecaterina Andronescu sau Eugen Teodorovici, care își desfășoară activitatea fără a avea vreo protecție, deplasându-se în teritoriu conducându-și singuri autoturismele. Totul a plecat de la nemulțumirile președintelui PSD Liviu Dragnea la adresa șefului Serviciului de Protecție și Pază, Lucian Pahonțu. De altfel, liderul PSD spunea, recent, la Antena 3, că "șeful SPP Lucian Pahonţu conduce statul paralel”, Klaus Iohannis fiind doar “o păpușă. În acest context, Liviu Dragnea anunța: “Sunt şanse foarte mari să destructurăm acest sistem paralel”.
Un important lider al PSD spunea, în septembrie 2018, la Neptun, că partidul de guvernământ va modifica legea pentru ca protecția demnitarilor români să fie asigurată de Ministerul de Interne, renunțându-se astfel la SPP. Prim adjunctul Jandarmeriei Române, colonel Sebastian Cucoș, a confirmat că Jandarmeria va avea noi competențe (n.r Senatorul PSD Viorel Salan a depus un proiect de lege privind sporirea atribuțiilor jandarmilor, inclusiv competenţe de poliţie juridică), dar despre competențele pe linie de pază și protecție nu deține informații. “În ceea ce privește competențele de poliție judiciară, într-adevăr, sunt demersuri pe care noi le susținem. Este un deziderat al Jandarmerie, nu pentru că Jandarmeria ar fi văduvită, în vreun fel sau altul, ci e o aliniere la tot ce înseamnă structură publică. Dac[ aliniaţi competenţele jandarmeriilor europene, veți vedea ce lipseşte Jandarmeriei Române”, a declarat colonelul Cucoș, pentru EVZ.
Prim adjunctul Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoș a spus că nu are un răspuns privind preluarea serviciilor pe linie de pază și protecție. “Nu există o solicitare expresă a instituției noastre pentru a prelua asemenea competențe. Ca toate celelalte structuri care sunt în spectrul de ordine și siguranță publică, și nu numai, depindem de deciziile care sunt luate la nivel superior. Nu e decizia noastră”, a explicat jandarmul șef. Întrebat dacă Jandarmeria s-ar putea ocupa de paza și protecția demnitarilor români, în detrimentul SPP, Sebastian Cucoș a răspuns: “Suntem militari și misiunile se execută la ordin”. El a admis că asemenea măsuri se iau în urma unor decizii politice, “ca în toate instituțiile statului, nu cred că e o instituție care să facă de capul ei”.