Dezvăluiri: Mandatul ridicol al lui James Comey (fostul director al FBI) pentru supravegherea lui Trump
- Antonia Hendrik
- 6 februarie 2018, 22:21
Este incredibil cum erau numiţi Hillary Clonton şi Donald Trump în cel mai răsunător „dosar murdar” al alegerilor prezidenţiale: „candidatul unu” şi „candidatul doi”. Războiul dintre republicani şi democraţii din SUA continuă şi mai înverşunat.
Reprezentatntul Comisiei de Intelligence din Camera reprezentanţilor, Adam Schiff, a explicat marţi de ce Hillary Clinton n-a fost nominalizată în mandatul FISA (autoritate de supraveghere a intelligence străine) ca finanţator în ''dosarul murdar'' (al alegerilor prezidenţiale).
Schiff a explicat pentru CNN că atât numele lui Hillary Clinton ca şi acela al lui Donald Trump erau ''mascate'', etichetate drept ''candidatul unu'' şi ''candidatul doi'', notează dailymail.co.uk.
Republicanii susţinuseră într-o notă controversată că FBI şi DOJ (departamentul de justiţie) erau partizani ai cuiva fiindcă nu dezvăluie cine era în spatele dosarului. Acest lucru era important fiindcă anumite informaţii găsite în dosar erau folosite pentru a susţine faptul că consilierul lui Trump, Carter Page, trebuia să fie supravegheat.
Schiff a spus că informaţiile delicate ale dosarului au fost ţinute departe de tribunalul FISA, conţinând informaţii confirmate în dosarul utilizat, pentru a putea fi pe urmele lui Page.
Motivul pentru care Hillary Clinton n-a fost solicitată să finanţeze "dosarul" în controversatul mandat FISA (care cerea supravegherea consilierului lui Trump, Carter Page), era că identitatea sa era mascată, ca şi aceea a lui Trump.
Republicanii, într-o notă emisă vineri, au încercat să susţină că FBI şi Departamentul de Justiţie n-au dezvăluit originile politice ale ''dosarului murdar'' când au cerut ca Page să fie supravegheat. Dar marţi, la CNN, principalul democrat din Cameră, deputatul Adam Schiff, a spus că niciun candidat prezidenţial nu a fost nominalizat în dosar, tocmai fiindcă identitatea lor era ''mascată''.
''Chiar şi când se referă la Hillary Clinton şi Donald Trump, în întrebarea judiciară FISA, se referă la ei ca şi 'candidatul unu' şi 'candidatul doi', acesta fiind felul în care procesul de mascare funcţionează'', a explicat Schiff. Acesta şi democraţii au insistat să fie publicat memoriul lor, susţinând conturarea unor informaţii pe care memoriul republican l-a alcătuit în mod selectiv.
Noaptea trecută, Comisia de intelligence al Camerei a votat în favoarea dezvăluirii memorandumului minorităţii şi l-a trimis preşedintelui Trump care încă nu s-a hotărât să-l declasifice ca pe cel al republicanlor săi. Schiff a susţinut că nu era adevărat că FISA nu ştia că dosarul provenea dintr-o sursă parţial politică, ci că mandatul nu a dezvăluit nume.
''Este profund jenant şi ironic că aceleaşi persoane care s-au plâns de demascarea într-un mod nepotrivit a demersurilor noastre, sugerează că numele ar fi trebuit demascate în aplicaţia FISA'', a spus printre dinţi Schiff. Cererea de monitorizare numită Page, a fost prezentată pe 21 octombrie 2016, în zilele fierbinţi ale alegerilor prezidenţiale. Iar războiul republicani-democraţi continuă la infinit.