James Cameron, scenaristul și regizorul filmului „The Terminator”, a declarat că îi este frică de inteligența generală artificială, versiunea încă teoretică a IA care poate raționa la fel de bine ca oamenii.
În „The Terminator”, care a fost lansat în 1984, o rețea de inteligență artificială dezvoltată de Departamentul american al Apărării capătă conștiință de sine și se întoarce împotriva rasei umane într-un atac nuclear.
James Cameron, speriat de inteligența artificială
Cameronn consideră că, spre deosebire de filmele sale, AGI nu va veni de la „un program finanțat de guvern”.Acesta va apărea de la unul dintre giganții tehnologici care finanțează în prezent această cercetare de miliarde de dolari”, a spus el.
„Atunci veți trăi într-o lume cu care nu ați fost de acord, pentru care nu ați votat, în care coabitați cu o specie extraterestră superinteligentă care răspunde obiectivelor și regulilor unei corporații”, a spus Cameron. „O entitate care are acces la comunicațiile, convingerile, tot ceea ce ați spus vreodată și la localizarea fiecărei persoane din țară prin intermediul datelor dvs. personale”.
S-ar putea transforma în totalitarism digital
Mare regizor a declarat că capitalismul de supraveghere, în care corporațiile colectează datele consumatorilor și le vând pentru profit, se poate „transforma destul de repede” în totalitarism digital. „În cel mai bun caz, acești giganți tehnologici devin arbitrii autoproclamați ai binelui uman, adică vulpea care păzește cotețul găinilor”, a spus el.
Avertismentul lui James Cameron
Cameron consideră că inteligența artificială este mult mai înfricoșătoare ca ce a prezentat el acum „The Terminator”. El a spus că AGI ar putea afecta mult omenirea.
„Este un scenariu mai înfricoșător decât cel pe care l-am prezentat în „The Terminator” acum 40 de ani, chiar și numai pentru că nu mai este science fiction. Se întâmplă”. Acesta a subliniat că nu este „atât de entuziasmat de AGI, deoarece AGI va fi doar o oglindă a noastră”. „Bună în măsura în care suntem buni, și rea în măsura în care suntem răi”, a spus el. „Din moment ce răul nu lipsește din lumea umană și, cu siguranță, nu există nici măcar un acord cu privire la ce este binele, ce ar putea merge prost?”