Evenimentul Zilei > Monden > James Bond are o nouă casă: se va vedea la Amazon
James Bond are o nouă casă: se va vedea la Amazon

James Bond are o nouă casă: se va vedea la Amazon

Amazon a anunțat tranzacția anului: cumpără MGM Studio, pentru suma de 8,45 miliarde de dolari. Astfel, MGM, celebra companie de film fondată în 1924, completează Amazon Studios. Aceasta din urmă s-a concentrat în primul rând pe producția de programe TV.

Amazon va ajuta la „conservarea patrimoniului MGM și catalogul de filme”. Și va oferi clienților un acces mai mare la filmele existente, se anunță într-un comunicat comun transmis. Portofoliul MGM înseamnă peste 4.000 de filme și 17.000 de emisiuni TV. În plus, Amazon anticipează posibilitatea de a extrage proprietăți Metro-Goldwyn-Mayer, cum ar fi Pink Panther, Rocky și francizele 007 pentru producții noi, scrie Variety.

Amazon cumpără MGM Studio

„Adevărata valoare financiară din spatele acestei înțelegeri este tezaurul (n.r. de proprietății intelectuale) din catalogul companiei, pe care intenționăm să îl reimaginăm și să-l dezvoltăm împreună cu echipa talentată a MGM”, a declarat Mike Hopkins, vicepreședinte senior al Prime Video și MGM, anunțând  înțelegerea.  „Este foarte interesant și oferă atâtea oportunități pentru povestiri de înaltă calitate”, a mai adăugat acesta.

Hopkins a menționat că producțiile MGM au câștigat în mod colectiv peste 180 de premii Oscar și 100 Emmy.  Studioul are aproximativ 800 de angajați la nivel global. Acordul MGM este cea de-a doua cea mai mare achiziție Amazon. Urmează achiziției de 13,7 miliarde de dolari a Whole Foods în 2017.

James Bond are o nouă casă: se va vedea la Amazon

Pentru filmele cu agentul 007, MGM împarte drepturile la franciza Bond cu Eon Productions. Această companie, condusă de frații vitregi Barbara Broccoli și Michael G. Wilson, are un control asupra seriei cu spioni. Cu drepturi de a aproba totul, de la marketing la casting și de la distribuție la proiecte auxiliare.  Asta înseamnă că Amazon ar putea lupta pentru a obține semnarea oricărei mișcări pentru, să zicem, a pune următorul film Bond pe serviciul său de streaming, Amazon Prime.

Amazon, acuzat de politici anticoncurențiale de preț

La sfârșitul primului trimestru al anului 2021, Amazon deținea 73,3 miliarde de dolari în numerar, echivalente de numerar și titluri tranzacționabile în bilanț, precum și datorii pe termen lung de 31,9 miliarde de dolari.  Atunci când companiile încheie „acorduri definitive semnificative”, SEC le cere să dezvăluie detalii despre astfel de tranzacții în documentele de reglementare.  Începând cu ora 9:30 dimineața ET miercuri, Amazon nu a depus nicio dezvăluire legată de acordul MGM, ceea ce sugerează că Amazon nu consideră că prețul de cumpărare de 8,45 miliarde dolari este important pentru afacerea sa.

Acordul Amazon de a cumpăra MGM pentru aproape 9 miliarde de dolari vine la o zi după ce procurorul general pentru Washington a intentat un proces antitrust împotriva colosului de comerț electronic.