Izbândă pentru Sindicatele din învățământ. Profesorii vor primi banii câștigați în instanță

Izbândă pentru Sindicatele din învățământ. Profesorii vor primi banii câștigați în instanță

Convorbirile pe care le-au avut ieri sindicaliștii din învățământ la Guvern, în prezența premierului Mihai Tudose, s-au finalizat cu o hotărâre importantă: plata integrală a drepturilor salariale ce revin cadrelor didactice, pe care le-au câștigat în instanță. În rest, multe dintre temele abordate au rămas în coadă de pește. Liderul FSLI, Simion Hăncescu, ne-a declarat, în exclusivitate, că problema creșterii salariale nu este încă lămurită și poate genera nemulțumiri.

După mai bine de trei ore de discuții purtate ieri la Guvern, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu (foto mic), ne-a relatat că „Am pus problema plății integrale a drepturilor salariale ce revin cadrelor didactice, pe care le-au câștigat în instanță, dar și a dobânzilor aferente penalizărilor. Se cunoaște că acești bani nu au fost prinși în bugetul pe acest an, și vorbim despre o sumă considerabilă, aproximativ 700 și ceva de milioane de lei”. După care Hăncescu ne-a precizat că: „S-a convenit cu premierul ca la a doua rectificare de buget, din luna noiembrie, să se găsească o solutie pentru punerea în plată. În plus, șeful Executivului s-a angajat să fie reglementată și problema dobânzilor. Avem promisiunea că, în zilele următoare, se va lămuri și acest aspect, urmând ca în 2018, să se platească. Nu de altceva, dar oamenii așteaptă acești bani de vreo trei ani și încă nu este clar cine anume trebuie să-i dea!”.

Protestul se amână

Cât despre viitoarele salarii, însă, lucrurile se complică. Astfel, Hăncescu ne-a declarat următoarele: „Iam expus Premierului și dânsul ne-a confirmat acest lucru că, de la 1 ianuarie 2018, după ce va intra în vigoare noul Cod Fiscal, salariile nete din învățământ ar urma să crească undeva la 25 %, chiar dacă cele brute se vor majora cu 50%. Conform noii filosofii, angajatul va prelua o parte din dările către stat. Ce-i drept, există un avantaj, dar este unul de durată. Mai exact, se vor majora pensile, prin creșterea contribuției angajatului la acest fond. Oamenii se gândesc, însă, la ce au acum. De aici, cu siguranță vor genera nemulțumiri!”. De altfel, în comunicatul sindicatului se stipula clar că, în funcție de negocieri, nu este exclusă organizarea unui protest de amploare. „Membrii de sindicat vor decide. Deoacamdată, asteptăm să începem școala și să vedem care va fi răspunsul din teritoriu”, a specificat Hăncescu.

Pensiile rămân deocamdată „în aer”

O altă problemă arzătoare, cea legată de legea pensiilor, „va fi discutată în zilele următoare, pentru că situația ne deranjează pe toți cei din învățământ. Avem pensii incalificabil de mici. Un profesor, după 43 de ani de muncă, iese cu o pensie de aproximativ 1.500 de lei. Sunt alte domenii unde se iese la pensie la 43 de ani, cu o pensie de 10.000 de lei, așa, ca să facem un joc al cifrelor! Am stabilit să discutăm separat cu miniștrii Finanțelor, Educației și Muncii. Chiar joi dimineață cu Olguța Vasilescu, unde dorim să mai clarificăm și câteva aspecte din Legea Salarizării, și mă refer la modul de aplicare”, a conchis liderul sindical.

Elevii critică „ignoranța”

Ministerului Educației Pe de altă parte, tot ieri, Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la modul în care Ministerul Educaţiei tratează începutul noului an şcolar. „În primul rând, criticăm ignoranţa acestuia în ceea ce priveşte siguranţa şi securitatea elevilor în şcoli, dar şi faptul că asigurarea unui climat educaţional lipsit de primejdii pentru elevi nu reprezintă o prioritate pentru decidenţi. Considerăm că este inadmisibil ca în continuare să existe şcoli care să nu dispună de condiţii minimale de funcţionare”.

Totodată, organizaţia consideră că achiziţionarea unui material didactic auxiliar trebuie stabilită numai prin aprobarea unanimă a tuturor reprezentanţilor legali ai elevilor din clasa în cauză. În plus, un alt subiect care îi îngrijorează pe reprezentanţii elevilor se referă la „lipsa prezentării mecanismelor” pentru pregătirea cadrelor didactice ce vor preda la clasele a V-a pe baza noilor programe şcolare.