Povestea ROMÂNULUI Iuliu Popper, REGELE Țării de Foc

Povestea ROMÂNULUI Iuliu Popper, REGELE Țării de Foc

La Buenos Aires, ajungea, în 1886, Iuliu Popper, un explorator, aventurier român de origine evreiască, care se născuse în 1857 la București și care va deveni REGELE Țării de Foc.

Iuliu Popper se angajează să facă prospecțiuni și studii geologice în vederea exploatării aurului în Țara de Foc. Zona unde lucrează Popper era necartografiată, așa că munților și râurilor le dă nume românești: Rio Rosetti, Rio Ureche, Vârful Lahovary, Punta Sinaia, Sierra Carmen Sylva.

Iuliu Popper va ajunge unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Avea mine de aur, bătea monezi de aur pe care apărea numele său și tipărea timbre poștale.

După studiile din țara natală, Popper obține diploma de inginer al Școlii Politehnice din Paris. A călătorit în China, Japonia, Siberia, Alaska, apoi se stabilește în New Orleans.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timpul șederii în Țara de Foc, Popper realizează o serie de fotografii document despre indienii din regiune. A creat un album legat în piele de focă a cărui copertă a fost realizată din foițe de aur extras din propriile mine. A trimis lucrarea Societății Române de Geografie, dar în timpul bombardamentelor din 1944 a dispărut.

În anii 1980 a apărut un al doilea exemplar al lucrării, pe care se pare că ar fi trimis-o părinților. Acest exemplar se află în custodia comunității evreiești din București.

După șase ani de explorări în Țara de Foc, Popper a plănuit să organizeze o expediție la Polul Sud. Planul lui nu s-a mai realizat după ce la 6 iunie 1893 a murit subit in Buenos Aires. Avea doar 36 de ani. A fost înmormântat în mausolelul familiei Ayerza dupa care trupul lui a fost mutat in cimitirul La Recoleta.

Țara de Foc devenise un imperiu al lui Popper, probabil de aici i s-a tras moartea. După ce a deschis minele de aur el a bătut propria sa monedă de aur, care a purtat denumirea de Popper. Au fost emise două tipuri de monede din aur, cu greutatea de un gram - cinci mii de exemplare - și de cinci grame - o mie de exemplare. Popper ar fi folosit aprope două sute de kilograme de aur pentru realizarea proiectului. Moneda Popper nu avea inscripționată o valoare efectivă, ceea ce l-a ajutat pe aventurierul bucureștean să nu intre in contradicție cu legea. Emisiunea lui fiind considerată o medalie și nu o monedă.

Moneda de un gram are inscripționat pe avers, circular: "Tierra del Fuego - 1889", iar în centru, peste un cerc simbolizând o grămadă de granule de aur, "POPPER". Pe revers a fost gravat "El Paramo - Un gramo", în centru un desen ce imita granulele de nisip aurifer pe care sunt gravate un ciocan și un târnăcop încrucișate.

În 1891, Popper emite, după monede de aur și mărci poștale. În iulie, același an, șeful oficiului postal din localitatea Bahia, care era și comisar al Poliției din San Sebastian, l-a denunțat pe Popper la directorul general al Poștei si Telegrafului argetinian că utilizează o emisiune de timbre fără a deține acest drept.

Într-o scrisoare adresata Ministerului de Interne, Popper susținea ca emiterea mărcii respective are motive întemeiate: "Așezările mele din Țara de Foc se află deseori fără nici o legatură de comunicare cu restul continentului pentru perioade mai mari de șase luni. Acolo muncitorii nu lucrează ca salariați, ci primesc o casă, unelte și masini de lucru gratis, precum și o parte din aurul pe care îl extrag din sol, praf de aur, care în timpul intemperiilor, în câmp deschis, este imposibil de manipulat sau fracționat, fără pierderi considerabile. Pentru a evita aceste inconveniente, am început să batem aurul în Casa de la Moneda din Buenos Aires, sub formă de medalii, indicând greutatea lor ți titlul pe care îl reprezinta, și nu reprezintă valoare monetară. Dar este dificil să bați medalii pentru fracțiuni inferioare de un gram și tinând cont de faptul că de multe ori există diferențe de centigrame de aur, a trebuit să emitem valori sub formă de timbre, care reprezintă conform inscripției 10 centavos sau centigrame de aur local din Țara de Foc, adică a zecea parte dintr-o medalie".

În 2007, Poșta română a pus în circulație, cu ocazia a 150 de ani de la nașterea aventurierului născut la București, un set de patru mărci poștale dedicat "Regelui Țării de Foc", Iuliu Popper.