CADOUL lui IULIU MANIU pentru români. O adevărată COMOARĂ, veche de 1800 de ani, DESCOPERITĂ în casa lui
- Călin Căciuleanu
- 28 ianuarie 2018, 20:02
Lucrările de reabilitare a casei fostului premier al României din perioada interbelică, Iuliu Maniu, au scos la iveală o comoară istorică neprețuită. Lucrările din toamna anului trecut au decopertat veranda, iar arheologii au anunțat în acest sfârșit de săptămână că au descoperit o relicvă veche de peste 1800 de ani. Piesa de muzeu a aparținut cândva unui mare împărat roman
În localitatea sălăjeană Bădicin a fost descoperită o placă de calcar care aparținea conducătorului roman Caesar Marcus Aurelius Antoninus. Relicva datatează din anul 213 și și-a găsit adăpost în casa lui Iuliu Maniu, potrivit România Actualități.
Placa face parte dintr-un set de șase. Toate au fost inscripționate în anul 213, dar până astăzi s-au păstrat doar trei.
Dintre acestea, două se află în prezent în custodia Muzeului din Zalău. Cea de-a treia a ajuns în posesia lui Iuliu Maniu în anul 1934.
Politicianul a zidit-o în peretele verandei casei sale din județul Sălaj pentru a preveni deteriorarea ei, realizând probabil valoarea istorică a plăcii. Astfel, starea relicvei este un a foarte bună.
Custodele casei, Cristian Borz, a explicat cum a ajuns placa în casa fostului premier al României.
„În acea vreme nu existau muzee și era o practică a familiilor de nobili să salveze obiectele vechi de la pieire. Astfel, Iuliu Maniu a salvat placa găsită de niște țărani, încastrând-o în peretele casei de la Bădăcin, în anul 1934.
De-a lungul anilor, placa a fost acoperită cu var de cei care au avut în primire casa, dar aceasta a rămas intactă”, a spus acesta.