Iulie 2024, o lună de groază. S-au stabilit noi recorduri de căldură și dezastre climatice

Iulie 2024, o lună de groază. S-au stabilit noi recorduri de căldură și dezastre climatice Schimbări climatice. Sursă foto: Wikimedia

Recordurile Mamei Natură continuă să-și facă simțită prezența în Statele Unite și chiar la nivel global. Luna iulie 2024 a stabilit noi recorduri extreme de căldură și dezastre climatice. Nu este o surpriză, deoarece tocmai am văzut două recorduri consecutive de temperaturi ridicate. Acestea se întind din iunie 2023.

Conform unei analize globale a temperaturilor extreme realizată de Climate Central, schimbările climatice provocate de om continuă să fie vinovate. Acestea cauzează valurile puternice de căldură prin activități precum arderea cărbunelui și despădurirea. În întreaga lume, între 16 și 24 iunie, mai mult de 60 % din populație a fost afectată de căldura extremă.

Iulie 2024, o lună cu noi recorduri

Temperatura medie a Pământului pentru luna iulie a fost cea mai ridicată din registrul de 175 de ani al National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). A crescut cu 1,21 grade Celsius față de media secolului XX de 15,8 grade Celsius. În SUA, temperatura medie a lunii iulie a fost a 11-a cea mai ridicată din ultimii 130 de ani, cu 24,3 grade Celsius. Nouăsprezece state au înregistrat în iulie primele 10 cele mai calde luni din istorie, California și New Hampshire fiind în topul temperaturilor.

De asemenea, două orașe americane au stabilit recorduri de căldură în luna iulie. Las Vegas, Nevada, a atins cea mai ridicată temperatură din toate timpurile, de 49 de grade Celsius pe 7 iulie. În Washington, D.C., 17 iulie a marcat a patra zi consecutivă cu temperaturi de peste 38 de grade Celsius. Astfel, s-a stabilit recordul pentru cele mai multe zile consecutive cu o asemenea căldură imensă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe măsură ce temperaturile continuă să crească în acest fel, se pregătește, de asemenea, terenul pentru sistemele de furtună. Scopul este ca acestea să devină mult mai puternice. De fapt, cu cât este mai cald, cu atât mai frecvent are loc evaporarea apei. Aceasta alimentează sistemele tropicale care se formează și se intensifică deja în oceanele cu temperaturi ale suprafeței mării peste medie. În plus, mai multă căldură duce la condiții mai bune de secetă, care pot crea incendii de vegetație.

Valuri de căldură, uragane și incendii

Printre fenomenele meteorologice extreme ale lunii iulie s-au numărat valuri de căldură, un uragan major șiincendii de vegetație. Fiecare dintre acestea a fost, de asemenea, provocată de schimbările climatice induse de om. Uraganul Beryl a intrat în istorie la 1 iulie, fiind cea mai timpurie furtună de categoria 5 pe scara Saffir. În California, peste 13.000 de persoane au fost nevoite să evacueze localitatea Oroville între 2 și 3 iulie. Cauza a fost un incendiu de vegetație, denumit Thompson Fire. La 24 iulie, Park Fire s-a aprins și a devenit al patrulea cel mai mare din istoria statului, arzând peste 400.956 de acri.

Numărul evenimentelor meteorologice și climatice din acest an a crescut, de asemenea, la 19. Ceea ce plasează anul 2024 pe locul al doilea, după 2023, în ceea ce privește cele mai multe evenimente extreme. Numai în acest an, s-au pierdut cel puțin 149 de vieți din cauza acestor fenomene, pagubele totalizând peste 49,6 miliarde de dolari. Înregistrările NOAA au început în 1980 și, de atunci, au avut loc 395 de dezastre climatice și meteorologice diferite, costurile totale ridicându-se la 2.770 de miliarde de dolari, conform Yahoo News .

Revista presei