Perioada 1990 este cea în care generalul Iulian Vlad a fost încarcerat într-o unitate militară, apoi la Jilava. Alături de ceilalți membri ai Comitetului Politic Executiv. 
https://youtu.be/IMcOVkIqgYA
 
Iată un foarte mic fragment cuprins în cele 20 de pagini din revista Evenimentul Istoric nr 14.

                           
                                    Duminică, 31 decembrie 1989
–    Orele 14.00  

(n.n.) Deplasarea la Ministerul Apărării Naționale pentru a-i prezenta ministrului, generalul Nicolae Militaru, propunerile de reorganizare a Departamentului Securității Statului ca Servicul de Informații al M.Ap.N. și planul de investigare și elucidare a diversiunii teroriste din zilele de 22-25 decembrie 1989. În acel moment, generalul Iulian N. Vlad era secretar de stat la M.Ap.N., calitate în care în zilele anterioare a emis unele documente.  Între orele14,30- 15,00 a avut loc arestarea sa în cabinetuk de lucru al generalului Nicolae Militaru, de către prim viceprim minstrul guvernului provizoriu, însărcinat cu probleme speciale, Gelu Voican-Voiculescu , generalul-colonel Vasile Ionel, șeful Marelui Stat Major și generalul-colonel Ion Hortopan, comandantul Comandamentului Infanteriei și Tancurilor, conducătorul reprimării armate a manifestanților din București în 21/22  decembrie 1989 .

–    Orele 16.30 

(n.n.) Îmbarcarea generalului Vlad, sub escortă, în transportorul ce avea să-l ducă într-o cazarmă dezafectată, unde a fost depus într-un arest improvizat. Momentul a fost trecut în revistă de generalul Nicolae Militaru și ambasadorul U.R.S.S. la București, Evgheni Tiajelnikov.

–    Noaptea de Anul Nou…plîns, întuneric și frig

                                              Luni, 01 ianuarie 1990
Foarte mare mizerie. Murdărie. Făcut curat.

(…)

Restul puteți citi în Evenimentul Istoric, nr 14, apărut de astăzi la chioșcurile de ziare.

 

Te-ar putea interesa și: