Iulian Iancu a susţinut că această reacţie a Rusiei se observă cel mai bine acum, când ţara este afectată de sancţiunile economice pe care Uniunea Europeană i le-a impus, ca urmare a implicării sale în conflictul din estul Ucrainei. El a precizat că Rusia îşi asigură o treime din PIB din exporturile de materii prime energetice, astfel că este interesată să-şi menţină piaţa europeană, motiv pentru care a recurs la blocarea accesului europene la resurse precum sunt gazele de şist.

"În mare, o treime din resursele energetice folosite de Europa provin din Rusia, dar și Rusia își asigură o treime din PIB din încasările din exporturile de materii prime energetice, deci și Rusia e interesată să-și mențină piață europeană. De aici disperarea de a bloca proiecte mari de infrastructură, vezi cazul Nabucco, și de a bloca accesul europenilor la resursele indigene, vezi manifestările împotriva gazelor de șist, pe care noi le priveam că fiind acțiuni ecologiste și care au fost susținute de fapt de Rusia, iar acum vedem de ce", a spus Iulian Iancu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, Rusia ar fi finanţat cu 82 de milioane de euro, anul trecut, manifestaţiile împotriva exploatării gazelor de şist, în mai multe ţări din Europa, inclusiv România.