Iulia Timosenko: Putin este „absolut rațional, rece, crud” şi vrea să intre în istorie alături de Stalin şi Petru cel Mare

Sursa: Arhiva EVZ

Într-un interviu pentru Tehe Guardian, Iulia Timoșenko a respins ideea că președintele Putin ar fi „nebun”. „El acționează conform propriei sale logici întunecate”, a spus ea. „El este condus de această idee de misiune istorică și vrea să creeze un imperiu. Acesta este hiper-ţelul lui. Vine dintr-o dorință și o credință interioară profundă”, a declarat fostul premier al Ucrainei.

Fostul premier al Ucrainei Iulia Timoșenko l-a descris pe Vladimir Putin ca fiind „absolut rațional, rece, crud, negru” și a susținut că este hotărât să intre în istoria Rusiei alături de Stalin și Petru cel Mare. Aceasta refuză ideea lansată că președintele Putin ar fi „nebun”.

Iulia Timoșenko, un lider al revoluției portocalii din 2004 și de două ori prim-ministru, a avut mai multe întâlniri unu-la-unu cu Putin . Au purtat negocieri în 2009, după ce Putin, pe atunci prim-ministru, a întrerupt alimentarea cu gaze către Ucraina.

Putin a fost „întotdeauna precaut” şi mereu bănuitor că ar putea fi înregistrat, este de la o școală KGB”, a mai spus ea. Înainte de invazia pe scară largă a Rusiei din februarie, el nu a ascuns credința sa că „nu există nicio națiune precum Ucraina și nici oameni precum ucrainenii”.

Iulia Timoșenko a vorbit şi despre ambiţiile lui Vladimir Putin

Ambițiile lui Putin au depășit ocuparea teritoriului ucrainean și răsturnarea guvernului său pro-occidental, pro-NATO, a sugerat Timoșenko. Scopul său geopolitic a fost să preia Belarus, Georgia și Moldova și să controleze Europa Centrală și de Est , inclusiv statele baltice, așa cum a făcut Moscova în regimul sovietic, a spus Iulia Timoșenko.

Iulia Timoșenko se afla la Kiev pe 24 februarie când Rusia a lansat un atac în mai multe direcții la primele ore. Ea a spus că rivalitățile și ranchiunele politice pe timp de pace au dispărut imediat. În acea dimineață, ea a mers la administrația prezidențială împreună cu alte personalități de rang înalt din opoziție și l-a întâlnit pe Volodimir Zelenski , împotriva căruia a candidat în 2019.

„Ne-am îmbrățișat și ne-am strâns mâna. Toți erau șocați, palizi și speriați. Niciunul dintre noi nu a plănuit să părăsească Kievul”, a spus ea. „Toată lumea știa că ar trebui să stăm până la urmă. Am fost de acord să ne susținem președintele și armata și să lucrăm pentru victorie.” Decizia lui Zelenski de a rămâne în capitală și de a-și „învinge frica” a fost importantă, a spus ea.

Iulia Timonșenko a fot mereu considerată dușmanul Rusiei

Guvernul rus a considerat-o întotdeauna un dușman, a spus Timoșenko. Ea şi-a arătat sprijinul pentru aderarea Ucrainei la UE și NATO.  La alegerile prezidențiale din 2010, Iulia Timoșenko a candidat împotriva lui Viktor Ianukovici, care a fost susținut de Moscova și a pus înfrângerea ei pe seama președintelui în exercițiu la acea vreme, Viktor Iuşcenko, un fost aliat al revoluției portocalii.

„Putin și Ianukovici m-au închis”, a declarat Iulia Timoșenko, prima femeie prim-ministru din Ucraina, care a fost condamnată în 2011 la șapte ani de închisoare pentru că ar fi semnat în calitate de șef al guvernului un acord pe tema gazelor cu Rusia ale cărui condiții au fost descrise drept prejudicioase pentru Ucraina.

Ea a ieșit din închisoare în 2014, când Ianukovici a fugit la Moscova după protestele anticorupție de pe Maidan. Săptămâni mai târziu, Putin a anexat Crimeea și a instigat o revoltă separatistă în estul Ucrainei.

Iulia Timoșenko a fost primită triumfal la Kiev de peste 50.000 de oameni de pe Maidan, eroii Ucrainei, care au protestat față de decizia guvernului ucrainean de a suspenda procesul de pregătire pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și Acordului de Liber Schimb.

Iulia Timoșenko a vorbit în biroul ei din centrul orașului, decorat cu steagul ucrainean și fotografii în care o arată cu lideri occidentali, inclusiv Margaret Thatcher. Ea a lăudat „unitatea incredibilă” a „coaliției anti-Putin” și a scos în evidență Marea Britanie și pe Boris Johnson, precum și SUA, Canada și Polonia. „Vedem Marea Britanie ca parte a familiei ucrainene mai largi”, a spus ea în interviul pentru theguardian.