Iulia Motoc, judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, susține decizia luată de CCR în cazul Avocatului Poporului
- Nicolae Comănescu
- 29 iunie 2021, 17:54
Iulia Motoc, reprezentanta României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a vorbit despre decizia ce a fost luată de CCR în cazul Avocatului Poporului.
Iulia Motoc, judecător român de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), susține decizia Curții Constituționale a României (CCR), prin care s-a decis că revocarea Avocatului Poporului a fost neconstituțională. Iulia Motoc a spus că, în anul 2012, a fost singurul judecător al Curții Constituționale care a avut o opinie contrară într-o speță similară.
Iulia motoc, judecător la CEDO, susține decizia CCR în cazul Avocatului Poporului
„Când opinia minoritară devine opinie majoritară. Aştept şi eu motivaţia deciziei în unanimitate a CCR. În 2012, am fost singurul judecător CCR care a formulat opinie separată la decizia CCR referitoare la demiterea Avocatului Poporului, invocând importanţa fundamentală a acestei instituţii pentru Statul de Drept.
În 2012, CCR a fost într-o situaţie dificilă fiind nevoită să adopte multe decizii dificile într-un timp foarte scurt, între multe altele întâmplate în vara lui 2012”, a scris Iulia Motoc pe contul de Facebook.
Decizia Curții Constituționale a fost luată cu unanimitate de voturi. Judecătorii constituționali au motivat că argumentele cuprinse în decizia de revocare sunt prea generale și lipsite de claritate.
Ce a hotărât Curtea Constituțională a României
„În ședința din data de 29 iunie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea formulată de Grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat din Senat și din Camera Deputaților și a constatat că este neconstituțională Hotărârea Parlamentului României nr.36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului.
Curtea a reținut că legea care reglementează revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să determine cu certitudine cazurile în care intervine această sancțiune, să stabilească procedura în cadrul căreia se analizează cererea de revocare și după a cărei parcurgere organul competent poate dispune revocarea și să prevadă dreptul la recurs în faţa unei instanțe independente şi imparţiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta măsura revocării, în condițiile art.21 din Constituție referitor la liberul acces la justiție.
Or, întemeindu-se pe dispoziții legale care nu asigură garanțiile de independență ale Avocatului Poporului în raport cu alte autorități publice, dispoziții cărora Parlamentul le-a atribuit o altă interpretare decât cea care rezultă din conținutul lor normativ, Hotărârea Parlamentului României nr.36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului încalcă dispoziţiile constituţionale cuprinse în art.1 alin.(3) și (5) care consacră principiul statului de drept și principiul legalităţii şi al supremaţiei Legii fundamentale, precum și dispozițiile art.9 alin.(2) din Legea nr.35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului”, se arată într-un comunicat al Curții Constituționale.
Reacția lui Florin Cîțu
„Așteptăm motivarea, vă dați seamă că nu pot să emit nicio opinie până nu vedem motivarea Curții Constituționale”, a declarat premierul Florin Cîțu.