Iubitorii de câini cer sterilizarea în masă în locul eutanasierii

Iubitorii de câini cer sterilizarea în masă în locul eutanasierii

Castrarea câinilor fără stăpân nu poate da rezultate atâta vreme cât ritmul acestei acţiuni nu este suficient de mare, arată reprezentanţii organizaţiilor pentru protecţia animalelor.

Eutanasierea câinilor fără stăpân e o falsă soluţie, menită doar să umple buzunarele unor oameni din administraţia locală, spun reprezentanţii organizaţiilor pen tru protecţia animalelor.

Nu e vorba aici numai despre bani, ci despre un mod greşit de a pune problema, de lipsă de voinţă şi minciuni.

„Primăria spune că nu funcţionează sterilizările. E normal, din moment ce face doar trei-patru sterilizări pe zi”, arată Florina Tomescu, preşedinta Fundaţiei „Speranţa”.

Primarul Sorin Oprescu are de doi ani pe birou alternativa: o propunere din partea fundaţiei Vier Pfoten, prin care aceasta se oferă să suporte costul sterilizării câinilor. Edilul n-a reacţionat însă în vreun fel.

În prezent, puţini maidanezi au şansa de a fi îngrijiţi într-un adăpost potrivit. Fundaţia „Speranţa” găzduieşte aproximativ 600 de animale, în condiţii cât se poate de bune, la marginea Capitalei, înspre Glina.

Înaintea centrului de aici a fost un altul, deschis în 2001, chiar în seara zilei în care fostul primar al Capitalei, Traian Băsescu, anunţa celebrul „război cu maidanezii”. Cu această experienţă în spate, Florina Tomescu mai poate contrazice un „mit”: costul enorm ne cesar întreţinerii animalelor.

„Se vorbea despre 300 de lei lunar pentru fiecare câine. Însă noi ne descurcăm foarte bine cu doar 50 de lei”, completează preşedinta Fundaţiei „Speranţa”.

Directoarea Administraţiei pentru Supravegherea Câinilor fără Săpân, Simona Panaitescu, spune că nu se ştie câte patrupede sunt pe străzile Capitalei.

„Nu avem cum să-i numărăm: numărul lor creşte şi descreşte permanent. Ce pot să vă spun e că am sterilizat 11.000 de câini din iunie 2008 până în decembrie 2009”, explică Panaitescu. (A contribuit Antoaneta Etves)

GREVA FOAMEI PENTRU PATRUPEDE

„Nici noi nu vrem să vedem câini pe stradă”

Anca Herţea, profesoară de canto la Liceul „Dinu Lipatti”, din Capitală, a stat în greva foamei timp de două săptămâni, sperând că parlamentul va lua în seamă Legea „Marinescu 2”, ce prevede sterilizarea animalelor fără stăpân.

Sacrificiile ei publice nu au avut mare efect. A fost nevoită însă să renunţe la această formă de protest pentru că s-a îmbolnăvit, medicii fiind nevoiţi să-i pună perfuzii ca să-şi revină.

„Ştafetă” pentru un protest

Greva a fost preluată, timp de trei zile, de o altă iubitoare de animale, de la Ploieşti. Era însă „o doamnă în vârstă”, care nu a putut să facă faţă. Acum, în „ştafeta foamei pentru drepturile animalelor” i-a venit rândul unui bărbat, Viorel Tcaci, din Cernavodă.

„La Bucureşti n-am găsit pe nimeni să preia greva. O să intru eu, după domnul Tcaci. Eu sunt credincioasă, am ţinut postul şi am zis să continui cu protestul. Am zis să dau un exemplu personal. N-am putut să mă bucur de Sărbătorile de Paşte când am văzut atâta suferinţă”, spune profesoara Herţea, care, de dragul câinilor vagabonzi, este hotărâtă să facă pentru a doua oară foamea.

Pentru iubitorii de animale, propuneri cum e cea a prefectului sunt motive în plus de nervi. Însă, spune profesoara, e o ţară liberă şi „orice cetăţean poate să propună ce vrea”.

„Noi, societatea civilă, nu putem decât să mai facem ceva presiune din stradă. Mă întreb însă unde s-au dus banii alocaţi de stat pentru «problema câinilor ». Unde sunt, dacă sunt pe străzi toţi căţeii, pisicile? S-au furat! Se văd în vile, în maşini”, ridică întrebarea dascălul de canto. Adaugă faptul că nici ea nu vrea câinii pe stradă.

„Vrem să fie sterilizaţi. Până şi în Turcia aşa s-a făcut, care e ţară musulmană! Trebuie mers pe sterilizare, pe adăposturi, pe control. Nu eutanasie. Ştiţi, câinii ăştia sunt electrocutaţi ca să moară!”, încheie Anca Herţea.

Ne puteți urmări și pe Google News