Evenimentul Zilei > International > Italienii dau o PALMĂ RĂSUNĂTOARE Uniunii Europene
Italienii dau o PALMĂ RĂSUNĂTOARE Uniunii Europene

Italienii dau o PALMĂ RĂSUNĂTOARE Uniunii Europene

Partidele anti-sistem, anti-imigrație și eurosceptice au obținut împreună mai bine de jumătate din voturi în Italia, în cel mai spectaculos gest de revoltă față de Bruxelles, de la Brexit încoace

Mișcarea 5 Stele (M5S), antisistem, condusă de tânărul de 31 de ani Luigi Di Maio, este formațiunea care a câștigat alegerile de duminică din Italia, obținând (după numărarea a 90% din voturi) un scor de 32%. „Aceasta înseamnă că M5S va fi pilonul viitoarei legislaturi”, a declarat Alfonso Bonafede, un parlamentar membru al mișcării, salutând acest rezultat apreciat ca „extraordinar”.

Di Maio este văzut de observatorii politici ca o copie a cancelarului austriac Sebastian Kurz: aceeași vârstă, aceeași alură, același discurs politic. Printr-o campanie energică, în care a bătut toată Peninsula, Di Maio a reușit să-i strângă în jurul său pe toți cei care spun NU la toate (de la stânga la dreapta spectrului politic), care resping „Sistemul”, care văd în politicieni o „castă” și în Bruxelles locul de unde se emit „dogme” ce apasă în mod nedrept asupra politicilor economice italiene.

Expulzări în masă

O altă surpriză de proporții este Liga (fostă Liga Nordului), condusă de Matteo Salvini (45 de ani) care a devenit cea mai puternică forță de dreapta (18%), depășindu-și partenerul de coaliție, partidul Forza Italia, condus de octogenarul Silvio Berlusconi (14,4%). Salvini, care a reușit să își aducă partidul de la 4%, în 2013, la 18% astăzi, și-a câștigat simpatia electoratului printr-un discurs tranșant, radical, promițând între altele că îi va expulza pe toți cei 600.000 de imigranți ilegali din țară sau că va respinge pragul de deficit de 3% impus de Comisia Europeană.

La un pas de guvern

Dacă aceste rezultate se vor confirma la numărătoarea oficială a voturilor, Salvini va deține un atu puternic pentru a ridica pretenții la postul de prim-ministru, în locul persoanei dorite de Berlusconi, actualul președinte al Parlamentului European, Antonio Tajani (mogulul însuși nu poate deveni premier din cauza unei condamnări pentru fraudă). Până acum, alianța dintre cele două formațiuni a fost întotdeauna dominată de Forza Italia. Coaliția de dreapta, care îi mai cuprinde și pe Frații Italiei, care au obținut 4,3% din voturi, ar strânge așadar împreună aproape 38%, sub pragul necesar de 40% pentru a forma guvernul.

De altfel, Gianmarco Centinaio, senator al Ligii, a declarat: „Ceea ce ne interesează pe noi este să atingem 40% cu coaliția noastră și să câștigăm, așa că nu considerăm aceste rezultate preliminare drept o victorie.”

Luigi Di Maio, liderul Mișcării 5 Stele, o copie latină a cancelarului austriac Sebastian Kurz FOTO: AGERPRES

„Nu unei coaliții bizare. Nu, nu, nu!”

Deși M5S afirmase inițial că nu intenționează să intre la guvernare în nici o alianță, totuși în luna ianuarie Di Maio a declarat că dacă formațiunea sa nu reușește să obțină 40% pentru a guverna singură, va căuta să vadă dacă nu există alte formațiuni, inclusiv Liga, care să dorească să-i sprijine programul.

Totuși, ieri, cu ocazia unei conferințe de presă, Matteo Salvini, liderul Ligii, a declarat despre Coaliția sa cu Forza Italia că „are dreptul și de datoria de a guverna”, dar a exclus hotărât ideea unei alianțe cu Mișcarea 5 Stele a lui Di Maio. „Nu unei coaliții bizare. Nu, nu, nu.” Întrebat de ziariștii prezenți dacă intenționează să organizeze un referendum pentru ieșirea Italiei din Zona Euro, Salvini a răspuns că nu are în vedere un asemenea plan, deși „euro se prăbușește”.

Pe partea cealaltă a spectrului politic, Partidul Democrat (stânga) al fostului premier Matteo Renzi, a obținut, potrivit rezultatelor preliminare, 19%, adică jumătate din scorul obținut la alegerile europene din 2014. Astfel, singurul partid proeuropean iese spectaculos din cărțile pentru formarea guvernului.

Ipoteza repetării

„Înfrângerea a depășit speranțele noastre”, a glumit amar Dario Perrini, deputat democrat de Toscana, care a recunoscut că a subestimat dezamăgirea electoratului de stânga, provocată de guvernarea PD. Singura soluție politică posibilă pare a fi o alianță între Coaliția Liga – Forza Italia și M5S, însă orgoliile mari o fac greu de realizat. Dacă tentativele eșuează, italienii vor trebui să se întoarcă la urne.

Uriașul cu picioare de lut

Italia, a treia mare economie a Uniunii Europene, nu și-a revenit niciodată cu adevărat după marea criză din 2008. Țara peninsulară are a doua cea mai mare datorie internă dintre statele membre UE, după Grecia. Sistemul bancar este șubred, iar prăbușirea Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza (după ce Monte dei Paschi di Siena fusese salvată in extremis de intervenția guvernului) nu a făcut decât să sporească neîncrederea în instituțiile de creditare. Investițiile stagnează. Șomajul în rândul tinerilor este de 34%.

Puzderia de imigranți veniți din Africa de Nord s-a dovedit o povară economică (și socială) greu de suportat. Sărăcia în creștere, accentuată de pragul de 3% deficit impus de Germania tuturor statelor UE ca pe un lucru sacru, ce nu poate fi încălcat, a provocat o stare de nemulțumire crescândă a populației, neluată în seamă de guvernul pro-european al PD. Așa au apărut rezultatele votului de duminică.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: