În Italia, populația nu respectă recomandările privind păstrarea distanței sociale, în ciuda apelurilor disperate ale autorităților.
5,3 milioane de persoane din întreaga lume au fost infectate cu noul coronavirus și 342.000 au fost ucise de Covid-19, potrivit Universității americane de Medicină Johns Hopkins.
Statele Unite înregistrează, în continuare, atât cel mai mare număr de infectări, peste 1,6 milioane, cât și de decese - 97.000.
Brazilia a devenit a doua cea mai afectată țară din lume, după ce ieri au fost confirmate încă 16.500 de cazuri de coronavirus, ceea ce aduce totalul la 347.000 în această țară.
Regiunea cu cel mai mare număr de decese rămâne, însă, Europa, unde în doar patru țări, anume Marea Britanie, Italia, Spania și Franța, s-au înregistrat peste 126.000 de morți.
În total, pe continent, au fost confirmate 2 milioane de cazuri de infectate și 173.000 de decese.
Numeroase țări europene au depășit, însă, faza critică a pandemiei și au luat măsuri de relaxare a restricțiilor, însă au apărut deja probleme în unele locuri în care populația nu respectă recomandările privind păstrarea distanței sociale.
Această problemă afectează și Italia. La Roma, Napoli, Palermo, plajele au fost pline de lume, iar sâmbătă, chiar dacă toate localurile au închis la ora 23:00, străduțele din centrele orașelor erau încă aglomerate.
O situație asemănătoare chiar și la Milano, orașul cu cele mai multe cazuri de Covid-19 din Italia, cu aproximativ 23.000 înregistrate în cele trei luni de epidemie.
„După ce am văzut în ultimele ore fotografii, înregistrări video și transmisii referitoare la aglomerația și viața de noapte din diferite localități, sunt pregătit să intervin, chiar și cu noi restricții”, a reacționat, pe rețele de socializare, pe parcursul nopții, guvernatorul regiunii Lombardia, Attilio Fontana.
„Trebuie să evităm ca toate sacrificiile de până acum, realizate cu înțelgerea și buna voință a majorității cetățenilor, să fie inutile din cauza unor persoane inconștiente”, a mai adăugat Fontana.